Ciucă az RMDSZ-szel folytatta a kormányprogram kidolgozását – A PSD tíz intézkedést kért

Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szakértőivel és az RMDSZ képviselőivel közösen folytatta szombaton a kormányprogram kidolgozását – adta hírül a kormány sajtóirodája. A PSD is javasolt tíz sürgős intézkedést. 

A tájékoztatás szerint Florin Cîţu PNL-elnökkel együtt megbeszélést folytattak a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának képviselőivel is, hogy meghatározzák a kormányprogramot érintő együttműködés és a parlamenti támogatás fő irányvonalait.

Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ hivatalos Facebook-oldalán foglalta össze: politikájuk középpontjában „immáron három évtizede a romániai magyarok érdekvédelme és tágabban vett jóléte áll. Ezen az eltökéltségünkön nem változtatott sem a romániai politikai helyzet alakulása, sem a koronavírus-járvány okozta nehézségek.” Sőt, tette hozzá Kelemen Hunor, a kialakult nehéz helyzet csak tovább bátorította őket abban, hogy „a legalapvetőbb köteléket, a közösségünk támpillérét jelentő családokat erősítsük”.

Kelemen Hunor: Az RMDSZ politikájának középpontjában immáron három évtizede a romániai magyarok érdekvédelme és...

Közzétette: RMDSZ – 2021. október 23., szombat

„Azt mondjuk tehát, hogy nekünk szívügyünk a család! És nemcsak mondjuk, a szombati tárgyalásokon immár belefoglaltuk a kormányprogramba is azokat a javaslatainkat, amelyek ösztönzik a gyermekvállalást” – idézte az RMDSZ a szövetségi elnököt.

A kormányprogramba javasolt legfőbb RMDSZ-es kezdeményezések:

  •  az új kormány részesítse adókedvezményben és adóleírásban a többgyermekes családokat a gyermekek számának függvényében;
  •  nyújtson állami hiteltámogatást a lakásvásárlásra a fiatal családoknak a gyermekek számának függvényében;
  •  nyújtson támogatást a legalább három gyermeket nevelő családoknak az autóvásárlásban;
  •  biztosítson lehetőséget a nagyszülőknek és a felnőtt, munkanélküli testvéreknek, hogy gyesre menjenek, ha a szülő visszatér dolgozni;
  •  terjessze ki országos szintre az afterschool programot;
  •  támogassa az önkormányzatokat abban, hogy adókedvezményeket, esetenként adómentességet nyújthassanak a családosoknak.

A PSD tíz sürgős intézkedést javasolt

Ugyanakkor a délután folyamán a kijelölt miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnökkel, akivel abban állapodtak meg, hogy a kormányprogram véglegesítése és a PSD által javasolt tíz intézkedés megvizsgálása után tárgyalnak majd – derül még ki a kormány tájékoztatásából.

A PSD közleménye értelmében a telefonbeszélgetésen Marcel Ciolacu leszögezte, minden kormány számára a járvány hatékony kezelése kell hogy legyen a prioritás, ezért a megbetegedések és az elhalálozások számának csökkentését célzó intézkedési tervet követelt a kijelölt kormányfőtől. Ugyanakkor közölte Nicolae Ciucával, hogy várják a kormányprogramot, illetve a gazdaság hanyatlását megállítani hivatott intézkedéseket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Marcel Ciolacu elnök kérte a miniszterelnök-jelölttől, hogy foglalják bele a kormányprogramba a PSD által javasolt tíz sürgős egészségügyi, gazdasági és a szociális intézkedést” – fogalmaznak. Mindezekről mélyrehatóbban tárgyalnak majd a felek egy, a napokban sorra kerülő megbeszélésen - áll még a közleményben.

Korábban a nap folyamán Marcel Ciolacu azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy ha meg is szavazzák a parlamentben az új kormány beiktatását, a kabinet legfeljebb február 1-jéig élvezi majd a támogatásukat.

„Végső soron egy politikai fegyverszünetről beszélünk a járványhelyzet és az energiaválság megoldása érdekében. Egy pillanatig sem volt szó arról, hogy a következő három évre szólna ez” – magyarázta. Megkérdezték tőle, lát-e esélyt arra, hogy a PSD is belépjen a kormányba. A pártelnök azt mondta, erről eddig nem tárgyaltak.

„Lássuk, hogy néz ki a kormányprogram, milyen intézkedéseket tartalmaz, belefoglalják-e a PSD 10 intézkedését, illetve milyen határidőket szabnak ezek gyakorlatba ültetésére, mert itt már nem politikáról, hanem a románok prioritásairól van szó” – nyomatékosította. Azt is elmondta, a Nicolae Ciucával való egyeztetés után döntenek arról, hogy támogatja-e a PSD a kormány beiktatását vagy sem.

Kérdésre válaszolva Ciolacu leszögezte, alakulata sem kormánytisztségekre, sem a képviselőház elnöki tisztségére nem tart igényt.

(Címlapi illusztráció forrása: elnöki hivatal)

Kapcsolódók

Kimaradt?