banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Csütörtökön szavaz a parlament a Ciucă-kabinet beiktatásáról, az RMDSZ kormányon marad

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) már elkezdte a tárgyalásokat az RMDSZ-szel a kormányprogramról, hétfőn véglegesül a miniszterek névsora, így csütörtökön a parlament szavazhat a kormány beiktatásáról jelentette ki a Kelemen Hunorral tartott találkozója után Florin Cîţu.

Florin Cîţu és Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök pénteken Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel tárgyalt a PNL bukaresti székházában az új kormány megalakításáról.

A PNL elnöke elmondta, a liberálisok felelőssége kialakítani a kormány beiktatásához szükséges parlamenti többséget. Cáfolta, hogy pártja alkut köt a Szociáldemokrata Párttal (PSD), és közölte, hogy tárgyalni fognak a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) is a Ciucă-kabinet támogatásáról.

Nem lesz semmiféle paktum a PSD-vel. Az USR-nek megvan a lehetősége arra, hogy a parlamentben megszavazza ezt a kormányt. Azért kerültünk ebbe a helyzetbe, mert az USR támogatta a PSD bizalmatlansági indítványát, legyen világos jelentette ki.Cîţu és Kelemen megállapodott a közös kormányzás folytatásáról | Fotó: MTI/Bárányi Ildikó

Florin Cîţu nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy a PNL készül-e megválni fajsúlyos minisztériumoktól. Arra hivatkozott, hogy egyelőre a kormányprogram véglegesítése van napirenden, a tárcák elosztása csak ezután következik. Hétfő nincs olyan messze jegyezte meg.

Kelemen Hunor a megbeszélés után úgy fogalmazott: „Megkérdeztem, hogy folytathatjuk-e a közös kormányzást, és a válasz igen volt. Többet nem tudok mondani, mert a kormányprogramról és a minisztériumok elosztásáról ezután fogunk tárgyalni.”

Florin Cîţu PNL-elnök emlékeztetett, hogy a korábbi USR-s miniszterek által vezetett tárcák vezetői tisztségeinek elosztását „majd meglátják”.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?