banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Nicolae Ciucă fegyverszünetet ajánlott a pártoknak a kisebbségi kormány támogatásáért

Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök politikai fegyverszünetet ajánlott a parlamenti pártoknak, azt kérve tőlük, hogy korlátozott ideig támogassák a kisebbségi kormányt - jelentette be Florin Cîţu ügyvivő kormányfő.

A Nemzeti Liberális Párt elnöke (PNL) közölte, hogy Nicolae Ciucă levélben küldte el a javaslatát a pártoknak, és még nem kapott választ. Hozzátette, a kijelölt miniszterelnök arra is kéri a politikai szereplőket, hogy a tél végéig ne szabotálják a parlamentben a kormány tevékenységét.

„Eddig csak a PNL kínált megoldást a politikai válságra azáltal, hogy a párt elnöke új miniszterelnök-jelöltet nevesített Nicolae Ciucă személyében. Láttuk, hogy a többi alakulat, különösen a PSD, az AUR és az USR is, megrekedt azon az állásponton, amelyet már a kormányfőjelölés előtt is képviselt, annak ellenére, hogy a nyilvánosság előtt mindig a válság feloldása mellett foglalnak állást” – hangsúlyozta a liberális elnök.

Hozzátette, mivel a jelenlegi helyzetet haladéktalanul orvosolni kell, a PNL úgy döntött, hogy előáll a fegyverszünet javaslatával. Amennyiben a többi párt nem hajlik erre, őket – az USR-t és a PSD-t – fogja terhelni majd a felelősség, ha „kezelhetetlenné válik a helyzet”.

Florin Cîțu és Nicolae Ciucă | Fotó: Agerpres

A liberálisok által javasolt politikai fegyverszünet meghatározott időre szól, és stabilitást kínál, mondta Cîţu, hozzátéve, hogy várják a pártok válaszát.

A kisebbségi kormányt a PNL és az RMDSZ alkotja, szögezte még le kérdésre válaszolva. Arra a felvetésre pedig, hogy miként reagálna a PNL, ha a PSD előáll a javaslattal, miszerint csatlakozni kíván a kormányhoz, Cîţu azt válaszolta: ez furcsa lenne, figyelembe véve, hogy két héttel ezelőtt a szociáldemokraták még azt hangoztatták, nem akarnak kormányra lépni. Hozzátette, ha az ország polgárainak a javát akarják a pártok, akkor támogatják a kisebbségi kormányt, „nem a PNL, nem a PSD, és nem is az USR kedvéért, hanem a romániaiak kedvéért”, tavasszal pedig, az egészségügyi válság enyhülése után, folytatni lehet a tárgyalásokat.

Cîţu nyomatékosította ugyanakkor, hogy ha jelen javaslatuk nem ér célba, a liberálisok folytatni fogják a tárgyalásokat a parlamenti többség kialakítása érdekében.

Nicolae Ciucă levelét megírta

A pártoknak elküldött nyílt levelében Nicolae Ciucă rámutatott, egészségügyi és politikai szempontból is rendkívül nehéz helyzetben van Románia, a naponta több száz ember életét követelő járvány, az energiaválság, az élelmiszerek drágulása és az országos helyreállítási terv gyakorlatba ültetésének szükségessége politikai önmérsékletet és felelősségvállalást követel meg.

„Három hete ideiglenes kormány vezeti az országot, és a válság megoldására tett első kísérlet kudarcot vallott a múlt héten. A második kísérlet, amellyel engem bíztak meg öt nappal ezelőtt, sajnos holtpontra jutott” – vázolta a helyzetet a kijelölt miniszterelnök.

Ciucă a parlamenti pártok képviselőinek „lelkiismeretére, hazaszeretetére és józan eszére” apellálva politikai fegyverszünetet kér és ezáltal esélyt az országot a válságból kivezető, azonnali intézkedéseket tartalmazó kormányprogram gyakorlatba ültetésére. Úgy véli, a politikai fegyverszünet alatt az ország „felszusszanhat, meggyógyulhat, új erőre kaphat, és visszanyerheti a jövőbe vetett bizalmát”.

A kijelölt kormányfő hangsúlyozta, a politikai fegyverszünet nem a pártok által vallott értékek feladását jelentené, hanem a polgárok és az ország érdekeinek ezek fölé helyezését.

„Szakmai tapasztalatból tudom, hogy a fegyverszünet nem barátok, hanem ellenfelek között köttetik, olyan csoportok között, amelyeknek az irányultsága és az érdekei sokszor teljesen eltérőek. A fegyverszünet nem jelent vereséget, sem győzelmet, nem jelent feladást, sem behódolást” - fogalmazott.

Ciucă ugyanakkor arról biztosította nyílt levelében a pártokat, hogy felelősséggel végigviszi kormányalakítási megbízását, és „az utolsó percig” küzdeni fog azért, hogy teljesítse a feladatot.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?