Elutasítja a luxusadó bevezetését a PNL, de küzd az adócsalás ellen

A Nemzeti Liberális Párt nem ért egyet azzal, hogy plusz adót vessenek ki azokra a román állampolgárokra, akik dolgoznak és vagyont halmoznak fel – jelentette ki Florin Cîţu, a PNL elnöke, ügyvivő miniszterelnök.

„Romániában minden jövedelmet meg adóztatnak, itt most arról van szó, hogy plusz büntetést akarunk-e kiróni arra, aki dolgozott és vagyont halmozott fel élete során. Nekem ez nem tűnik normálisnak. Azzal egyetértek, hogy fel kell számolni az adócsalást, de azzal nem, hogy azoktól a román állampolgároktól, akik dolgoznak, kockázatot vállalnak, befektetnek, és közben fizetik az adót, még több pénzt kérjünk, mondván, hogy eljött a társadalmi igazságtétel ideje. Ezzel nem értünk egyet, de az adócsalás mindennemű formájának felszámolását támogatjuk” – mondta a PNL elnöke a szerdai kormányalakítási tárgyalások után.

Azt is leszögezte, nem mondanak le arról az ígéretükről, hogy az adók nem fognak emelkedni. A nyugdíjemelésről azt mondta, a PNL nem ellenzi azt, a kormányprogram már eddig is előírt jövő évre egy 5 százalékos nyugdíjemelést, de „ehhez előbb ki kell számolni, hogy a jövő évre becsült deficit keretei között maradunk-e.” Ha a nyugdíjemeléssel meghaladják a becsült deficit kereteit, akkor csak a beruházásokra szánt keretből vehetnének el, ebbe a megoldásba pedig nem fognak belemenni - jelentette ki Cîţu.Florin Cîţu, a PNL elnöke | Fotó: Agerpres

A Szociáldemokrata Párt (PSD) az államháztartási bevételek növelésére irányuló intézkedéseket javasolt a kormányalakítási tárgyalásokon – erről Sorin Grindeanu, a PSD első alelnöke számolt be még szerdán.

Grindeanu elmondta, növelni kell az államkassza bevételeit, ha azt akarják, hogy a törvénynek megfelelően január elsejétől nőjön a minimálbér, 800-ről 1000 lejre emeljék a nyugdíjminimumot és nőjön a gyermekpénz. Az államháztartási bevételek növelése érdekében a PSD „a luxus megadózását” javasolja.

„Jachtot akarsz, fizess pluszba. Több százezer eurós autókat akarsz, fizess pluszba” – magyarázta a szociáldemokrata politikus, hozzátéve, ez egyelőre egy javaslat, amely kidolgozásra vár.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?