FRISSÍTVE – Elakadtak a koalíciós tárgyalások, nem tudtak megegyezni a miniszterelnök személyéről

FRISSÍTVE: Elakadtak a kormányalakítási tárgyalások a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ között – nyilatkozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Szerinte a két nagy párt nem tudott megegyezni a miniszterelnök személyéről, mind a PNL, mind a PSD saját elnökét szerette volna kormányfőnek javasolni.

Kelemen Hunor szerint a kormányfői tisztség rotációs betöltéséről tárgyaltak, és ha ebben az esetben ő kezdene, az talán feloldaná a patthelyzetet.Kelemen Hunor nyilatkozik a tárgyalások után | Fotó: Agerpres

A PNL, a PSD és az RMDSZ közös miniszterelnök-jelöltet fog nevesíteni az államelnökkel esedékes cotroceni-i tárgyalásokon – jelentette ki Florin Cîţu, a PNL elnöke a szerdai kormányalakítási megbeszélést követően. „Egymás között fogjuk megtalálni a megoldást, és azt fogjuk ismertetni az államelnökkel. Nem megyünk oda megoldás nélkül” – szögezte le Cîţu, akit a miniszterelnök személye kapcsán elakadt tárgyalásokról kérdeztek az újságírók.

A leendő kormány összetételéről annyit mondott, várhatóan két új minisztérium lesz, az egyik a vállalkozói szférával, a másik a szociális kérdésekkel foglalkozik majd. Feladatkörüket a későbbiekben pontosítják.

Florin Cîţu reményét fejezte ki, hogy a kormányalakítási tárgyalások vasárnap lezárulnak, és jövő héten sor kerülhet a kabinet beiktatásáról döntő parlamenti szavazásra. A PSD-vel és RMDSZ-szel folytatott szerdai megbeszélést nagyon jónak nevezte, hozzátéve, természetes, hogy vannak viták közöttük, hiszen két különböző ideológia felől érkezve kell megtalálniuk a közös nevezőt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az államháztartási bevételek növelésére irányuló intézkedéseket javasolt a Szociáldemokrata Párt (PSD) a kormányalakítási tárgyalásokon – számolt be Sorin Grindeanu, a PSD első alelnöke szerdán.

Grindeanu elmondta, növelni kell az államkassza bevételeit, ha azt akarják, hogy a törvénynek megfelelően január elsejétől nőjön a minimálbér, 800-ről 1000 lejre emeljék a nyugdíjminimumot és nőjön a gyermekpénz. Az államháztartási bevételek növelése érdekében a PSD „a luxus megadózását” javasolja.

„Jachtot akarsz, fizess pluszba. Több százezer eurós autókat akarsz, fizess pluszba” – magyarázta a szociáldemokrata politikus, hozzátéve, ez egyelőre egy javaslat, amely kidolgozásra vár.

Sorin Grindeanu azt mondta, uniós szinten Romániában a legalacsonyabb az adóbehajtási arány, a helyzet javítása érdekében külföldi szakértők tanácsait lehetne igénybe venni, ugyanakkor országos erőfeszítést kell tenni az adócsalás visszaszorítására. Hozzátette ugyanakkor, nem ért egyet a kutatási, az információtechnológiai és az építészeti ágazatnak juttatott kedvezmények megszüntetésével, és a számításaik azt jelzik, hogy ezen kedvezmények megvonása nem hozna pluszbevételt az államkasszába, tekintve, hogy a felsorolt ágazatok voltak Románia gazdaságának tartópillérei az elmúlt időszakban.

Kapcsolódók

Kimaradt?