Megkezdődtek a tárgyalások a PNL, a PSD, az RMDSZ és a kisebbségek frakciója között

Megkezdődtek kedden a parlamentben a kormányalakítási tárgyalások a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD), az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek frakciója között.

A tárgyalódelegációkat a pártelnökök vezetik: Florin Cîţu, Marcel Ciolacu és Kelemen Hunor. A PNL küldöttségében a négy alelnök, Lucian Bode, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu és Gheorghe Flutur, illetve Dan Vîlceanu főtitkár vesz részt.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt a két frakcióvezető, Cseke Attila és Csoma Botond kísérte el a tárgyalásokra. A PSD delegációjának tagjai: Marcel Ciolacu pártelnök, Sorin Grindeanu és Gabriela Firea első alelnökök, Paul Stănescu főtitkár és Mihai Weber képviselő. A tárgyalásokon a nemzeti kisebbségek frakciójának részéről Varujan Pambuccian frakcióvezető vesz részt.

A PNL hétfő este jelentette be, hogy az országos politikai büró tagjainak „abszolút többsége” megszavazta a PSD-vel való tárgyalások megkezdését „a politikai és egészségügyi válság feloldásához szükséges stabilitás biztosítása érdekében”. Közleményük szerint a „a PNL számára a kormányon maradás önmagában nem cél, hanem szükségszerűség a kormányprogramban felvállaltak megvalósítására”.A legnagyobb parlamenti létszámmal rendelkező PSD szeretne irányítani | Fotó: Agerpres

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke kedd reggel közölte, hogy a szociáldemokraták és a liberálisok kedd délben kezdődő ülésén fogják eldönteni, kik alkotják majd a két párt kormányprogramját összehangoló tárgyalócsapatot. Tájékoztatása szerint kormányprogramról az RMDSZ-szel és a nemzeti kisebbségek frakciójának képviselőivel is tárgyalni fognak, mert „ez a szövetség, ha sikerül létrehozni, a PSD-ből, a PNL-ből, az RMDSZ-ből és a kisebbségekből fog állni”.

A politikus ismét leszögezte, a kormányalakításkor a parlamenti arányokat kell szem előtt tartani, ugyanakkor kizárta, hogy a PSD a miniszterelnöki és a pénzügyminiszteri tisztséget is átengedje a PNL-nek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?