FRISSÍTVE – A PNL eldöntötte: a PSD-vel kezd koalíciós tárgyalásokat

FRISSÍTVE: A Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bürója hétfő esti ülésén eldöntötte, hogy a párt kormányalakítási tárgyalásokat kezd a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

A PNL vezető testületének jelenlévő tagjai közül 40 támogatta és 22 ellenezte, hogy a párt lépjen koalícióra a PSD-vel.

Az ülés után Ludovic Orban korábbi pártelnök a sajtónak elmondta: Florin Cîţu jelenlegi elnök azt a javaslatot bocsátotta szavazásra, hogy közösen kormányozzanak a szociáldemokratákkal. Orban kategorikusan elutasította a döntést. „Az emberek nem azért szavaztak ránk december 6-án, hogy egymás tenyerébe csapjunk a PSD-vel. Erre nincs semmilyen ésszerű magyarázat. Mi fűzi a PNL-t az egykori Kommunista Párthoz? Semmi!” – mondta a PNL volt elnöke.Marcel Ciolacu, a PSD és Florin Cîțu, a PNL elnöke | Fotó: Agerpres

Később a PNL közleményben jelentette be, hogy a politikai büró tagjainak „abszolút többsége” megszavazta a PSD-vel való tárgyalások megkezdését „a politikai és egészségügyi válság feloldásához szükséges stabilitás biztosítása érdekében".

A tájékoztatásban azt írták, „a PNL számára a kormányon maradás önmagában nem cél, hanem szükségszerűség a kormányprogramban felvállaltak megvalósítására”.

A közlemény szerint a tárgyalások kedden kezdődnek, és „néhány alapelv nem képezheti vita tárgyát”. Például, hogy a PNL köré szerveződik a többség és a liberálisok adják a miniszterelnököt. Az Európai Bizottság által jóváhagyott országos helyreállítási terv (PNRR) nemzeti projektként való kezelését, Románia makrogazdasági stabilitását szintén ezek közé sorolták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kikötik, hogy nem emelik az adókat, és az állam „őszinte partnere” lesz az üzleti szférának; a bér- és nyugdíjreform, valamint a közigazgatási reform folytatása; a felvállalt igazságügyi reform megvalósítása és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus lezárása; az ország európai és euroatlanti elkötelezettségének megőrzése, illetve az Amerikai Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség fenntartása – sorolták a liberálisok.

Ugyanakkor leszögezték, hogy a leendő koalíciónak tiszteletben kell tartania a PNL és Klaus Iohannis államfő közötti partnerséget. „Ez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy ezek a tárgyalások konkrét eredményekkel járhassanak” – fogalmaztak.

A Hotnews értesülései szerint a PNL tárgyalócsapatának két hetet adtak arra, hogy tárgyalásokat folytasson a PSD-vel, ezután pedig bemutatják az elért eredményeket. 

A hétfői nap folyamán a PSD vezetősége egyöntetűen arra szavazott, hogy elkezdjék a tárgyalásokat a PNL-vel és az RMDSZ-szel a nagykoalíció kialakítása érdekében. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szintén bejelentette, hogy pártja kész koalíciós tárgyalásokat kezdeni a PNL-vel és a PSD-vel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?