FRISSÍTVE – Grindeanu: Cîţu nem lehet miniszterelnöke egy olyan kormánynak, amelyben a PSD is részt vesz

FRISSÍTVE: A Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányalakítási tárgyalásokba kezd a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), az RMDSZ-szel és a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójával – döntötte el hétfőn az alakulat országos politikai tanácsa. FRISSÍTÉS: Kormányra lépése esetén a PSD em fogadja el miniszterelnöknek Florin Cîţut.

Sorin Grindeanu | Fotó: PSDA testület ülése után Sorin Grindeanu, a PSD első alelnöke a sajtónak elmondta, hogy a tanácskozáson nem esett szó kormánytisztségekről. Közölte, hogy négy tárgyalódelegáció létrehozásáról is döntött a párt, ezek külön-külön a politikai kérdésekről, a koalíciós megállapodásról, a kormányprogramról és az alkotmánymódosításról fognak egyeztetni a liberálisokkal.

Grindeanu a PSD kormányzati prioritásai közés sorolta az energiárak korlátozását, a lakosság, illetve a kis- és közvállalkozások áram- és gázszámláinak támogatását, valamint a gigakalória szubvencióját oly módon, hogy az ára ne haladja meg a 2020 decemberi szintet.

A PSD első alelnöke elmondta, pártja szorgalmazza az oktatási intézmények nyitva tartását rendszeres tesztelés révén, és nagyobb önállóságot biztosítana az iskoláknak az oktatás módozatának eldöntésére.

A politikus beszámolója szerint a szociáldemokraták a kormányprogramba foglalnák többek között a teszteléshez való hozzáférés megkönnyítését, a lakosság hatóságokba vetett bizalmának helyreállítását a szakértők döntéshozatalba való bevonásával, illetve a koronavírus-járvány megfékezését célzó törvények elfogadását.
 
Grindeanu tájékoztatása szerint a PSD december elsejétől 11 százalékkal növelné a nyugdíjakat, 200 lejjel, 1000 lejre emelné a minimális szociális segélyt, illetve 2020/14-esz számú törvénybe foglalt szintre emelné a gyermeknevelési pótlékot. Mindezek mellett 2550 lejről 2600 lejre emelnék a bruttó országos minimálbért is. „Elkértük az adatokat a költségvetés végrehajtásáról, a felsorolt intézkedések mindegyikére van fedezet” – tette hozzá a politikus.
 

Cîţu nem lehet miniszterelnöke egy olyan kormánynak, amelyben a PSD is részt vesz

 
Florin Cîţu nem lehet miniszterelnöke egy olyan kormánynak, amelyben a PSD is részt vesz – mondta Grindeanu. A politikus emlékeztetett arra, hogy pártja kezdeményezte azt a bizalmatlansági indítványt, amely végül Florin Cîţu kormányfő bukásához vezetett. „Így Florin Cîţu már nem lehet a miniszterelnöke egy olyan kormánynak, amiben részt vesz a PSD is” – jelentette ki. Szintén újságírói felvetésre közölte, a PSD országos politikai tanácsa nem módosított azon a korábbi döntésen, hogy a párt igényt tart a miniszterelnöki tisztségre. Hangsúlyozta azonban, hogy a testület hétfői ülésén nem a kormánytisztségekről, hanem a szociáldemokraták által prioritásnak tekintett válságkezelő intézkedésekről tárgyaltak.
 
Grindenu szerint a PSD a PNL-vel kötendő koalíciós megállapodásba foglalná, hogy a miniszterelnöki tisztséget birtokló fél nem tarthat igényt egy időben a pénzügyminiszteri és a kormányfőtitkári posztra is. Arról, hogy a PNL a pénzügyminiszteri, a PSD pedig az igazságügyi miniszteri tisztségre tart igényt, Grindeanu kijelentette: tudomása szerint a liberálisok mindkét posztot maguknak akarják. „Nekünk, a 157 parlamenti szavazattal rendelkező pártnak pedig kiszúrnák a szemünket a parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszteri tisztséggel, ugye?” – jegyezte meg.

A különleges nyugdíjak eltörlésére vonatkozó kérdésre a PSD politikusa úgy reagált: ezt az intézkedést éppen azok sürgetik a leghangosabban, akik az elfogadását eddig halogatták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?