banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Nagykoalíció körvonalazódik a PSD, a PNL és az RMDSZ részvételével

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) hétfőre hívta össze országos tanácsát, hogy eldöntse: kivel alakít kormánytöbbséget, a román média azonban pénteken már biztosra vette, hogy a liberálisok a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és az RMDSZ-szel közösen alkotnak nagykoalíciót.

Az RMDSZ bevonásának szándékát mindkét nagy párt vezetője megerősítette pénteken egy gazdasági fórumon. Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke szerint a hétfői döntéstől függetlenül az RMDSZ kormányon marad.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke is úgy vélekedett: mind az RMDSZ-t, mind a – nem magyar – kisebbségi frakciót be kell vonni abba a „politikai építkezésbe”, amely a PSD és a PNL között kezdődött.Marcel Ciolacu, a PSD és Florin Cîțu, a PNL elnöke a Cégek toplistája elnevezésű rendezvényen beszélt az RMDSZ bevonásáról | Fotó: Agerpres

Arra a kérdésre, miszerint el tud-e képzelni hét évig tartó közös kormányzást a PNL-vel, Marcel Ciolacu azt válaszolta: a két párt együttműködésének távlatainál most sokkal fontosabb megvizsgálni, hogy milyen teendők várnak a kormányra jövő februárig, márciusig. „Nagyon fontos átvészelni a márciusig tartó időszakot” – fogalmazott.

Arról, hogy a PSD el tudna-e fogadni liberális miniszterelnököt, Ciolacu kijelentette: szerinte már Florin Cîţuban is tudatosult, hogy többé nem lehet kormányfő. Arra már nem kívánt válaszolni, hogy el tudná-e pártja fogadni a korábban kormányalakítással megbízott Nicolae Ciucát miniszterelnöknek. Szerinte a következő napokban folytatódó tárgyalásokon előbb a közös kormányzás elveit kellene tisztázni a liberálisokkal, nem jó „látatlanban” osztozkodni a posztokon.

Újságírói felvetésre közölte: elképzelhetőnek tartja, hogy a kormánytisztségeket a parlamenti erőviszonyok alapján osszák szét a PSD, a PNL és az RMDSZ között, pártja pedig „engedményként” nem fog ragaszkodni ahhoz, hogy a felmérések eredményeit vegyék figyelembe.

A PNL másik opciója a tavaly decemberi választások után létrehozott jobbközép koalíció helyreállítása lenne, az RMDSZ-szel és azzal a Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel (USR), amely szeptemberben kilépett a közös kormányból, és a parlamentben az ellenzékkel összefogva megbuktatta a Florin Cîțu PNL-elnök vezette kabinetet. Médiaértesülések szerint azonban a PNL vezetői inkább a szociáldemokratákkal békülnének ki, már csak azért is, mert az USR-től kapott „sebek” még túl frissek, a PSD-vel pedig akkor is kényelmes többséget tudnak alkotni, ha a párt éléről leváltott, a frakcióból kilépett Ludovic Orbant további liberális törvényhozók követnék. A PNL 134 képviselője és szenátora közül eddig 17 lépett ki a frakcióból.

Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke szerint az RMDSZ mindenképp kormányon marad. „Az RMDSZ-t partnerünknek tekintjük, és bárhogyan döntünk, kormányon maradnak" – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A PNL-nek és a PSD-nek együttesen csaknem 60 százalékos többsége van a parlamentben, az RMDSZ 6,2 és a kisebbségi frakció 3,9 százalékával pedig már – alkotmányos reformot is lehetővé tevő – kétharmados többséget alkothatnak.

Kelemen Hunor ügyvivő miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke úgy értékelte: a pártok közti bizalmatlanság áthidalása érdekében olyan közös, hosszú távú tervet, elképzelést kell találni, amely segíthet túllépni a közelmúlt sérelmein. „Ha létrejön egy ilyen széles többség, a célok között kell szerepelnie az alkotmányos reformnak, hosszú távú perspektíváról lehet beszélni" – magyarázta. Kelemen Hunor szerint a kormányalakítási tárgyalások két-három hétig is elhúzódhatnak.

Klaus Iohannis államfő csütörtök este bejelentette, hogy csak akkor hívja formális egyeztetésre a parlamenti pártokat, amikor kialakul az új kormány jóváhagyásához szükséges parlamenti többség.

Kapcsolódók

Kimaradt?