banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE – Sajtóértesülés: a PSD igényt tart a miniszterelnöki tisztségre

FRISSÍTVE: Igényt tart majd a miniszterelnöki tisztségre a kormányalakítási tárgyalások során a jelenleg ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) – értesült a legnagyobb parlamenti frakciókkal rendelkező alakulathoz közel álló forrásokból a G4Media. FRISSÍTÉS: Néhány fontos minisztérium vezetését is megszerezné a PSD.

Mint beszámoltunk róla, Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök hétfő este – pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) döntésének nyomán – visszaadta a kormányalakítási megbízását, mivel nem sikerült parlamenti többséget szerezni a tárgyalásai során a PNL és az RMDSZ által alakítandó kisebbségi kormány beiktatásához.

A hétfő esti hírek szerint a PNL vezetősége „rugalmas” mandátumot ad majd a következő kormányfőjelöltnek (aki lehet akár ismét Ciucă), hogy egy többségi kormány támogatásáról tárgyaljon, akár a PSD-vel, akár a PNL és az RMDSZ volt koalíciós partnerével, a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), amely október 5-én a PSD bizalmatlansági indítványának megszavazásával hozzájárult Florin Cîțu jelenlegi ügyvivő miniszterelnök kormányának a megbuktatásához.A PSD köré szerveződő kormányt akarnak a szociáldemokraták? | Fotó: Agerpres

A koalíció esetleges helyreállítását azonban nehezíti, hogy időközben Ludovic Orban, a szeptemberben leváltott PNL-elnök és több mint tíz híve kilépett a liberálisok szenátusi és képviselőházi frakcióiból, így kérdéses, hogy megvan-e még a jobboldalon a tavaly decemberi választások után kialakított parlamenti többség. A média ezért valószínűsíti inkább azt, hogy a PNL a PSD-vel próbál nagykoalíciót létrehozni.

A PSD-s források szerint Marcel Ciolacu, a párt elnöke feltételül szabja majd a PNL-nek, hogy ők adhassák a miniszterelnököt. Cîțu elhárította azt az újságírói kérdést, hogy továbbra is Ciucă marad-e a PNL kormányfő-jelöltje. A pártelnök szerint erről a párt vezetősége a koalíciós tárgyalások függvényében később dönt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nicolae Ciucă ügyvivő védelmi minisztert az első kormányalakítási kísérlet meghiúsulása után, szeptember 21-én bízta meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő. A miniszterelnök-jelöltnek formálisan is tájékoztatnia kell még visszalépéséről a kétkamarás parlament házelnökeit. Ciucă szombaton, a rendelkezésére álló határidő utolsó napján terjesztette a parlament elé az általa javasolt PNL–RMDSZ kormány névsorát és programját. Az egyesített házbizottság szerdára tűzte ki a bizalmi szavazást, amire már nem kerül sor.

A kormányalakítási megbízás visszaadása után Iohannis várhatóan csak akkor rendez újabb kormányalakítási egyeztetést a pártokkal, ha sikerül kormánytöbbséget kialakítaniuk a parlamentben. Addig a Cîțu-kabinet ügyvivőként kormányozza az országot.

Fontos minisztériumokat is megszerezne a PSD

A Hotnews értesülései szerint a szociáldemokraták egyik feltétele lesz, hogy Alexandru Rafila mikrobiologust, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) romániia képviselője tölthesse be az új kormányban az egészségügyi miniszteri tisztséget. Emellett a belügy-, pénzügy- és munkaügyi minisztérium vezetésére is aspirálnak.

A PSD érve az lehet, hogy a tavalyi parlamenti választásokat ez a párt nyerte, önállóan neki van a legtöbb szenátora és képviselője (157) a törvényhozásban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?