banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Marcel Ciolacu: a kormányprogrammal az életszínvonalat kell emelni

A kormányprogramnak az életszínvonal növelését célzó rövid és középtávú intézkedéseket is kellene tartalmaznia – jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ keddi kormányalakítási tárgyalásai után Marcel Ciolacu.

A PSD elnöke megerősítette, hogy a felek szerdán kezdik el fejezetenként kidolgozni a kormányprogramot. Elmondta: pártja fontosnak tartja, hogy a program rövid és középtávú életszínvonal-növelő intézkedéseket is tartalmazzon. A márciusig szóló rövid távú intézkedések segítenének a lakosságnak átvészelni a járványt és az energiadrágulásokat – magyarázta Ciolacu.

Fotó: Agerpres

Az igazságügyi törvényekkel és az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolásával kapcsolatban a pártelnök azt mondta: a kormányprogram igazságügyi fejezetéről szerdán tárgyalnak majd a koalíciós pártok, és hosszas vitára számít. Hangsúlyozta, hogy a kérdést szakértőkre kellene bízni.

„Láttuk, hogyan működött az igazságszolgáltatás a SIIJ nélkül, és látjuk, hogyan működik a SIIJ-vel. Az lenne a jó, ha megtalálnánk a megoldást az intézmény hatékonyságának növelésére” – jelentette ki Ciolacu.

A Szociáldemokrata Párt azt is kifogásolja, hogy Románia azon kevés európai országok egyike, amelyik egységes adókulcsot alkalmaz. Ciolacut arról kérdezték: egyetért-e a PNL-nek a progresszív adó bevezetéséről szóló szociáldemokrata javaslattal. A PSD elnöke elmondta, Európában már csak négy országban alkalmaznak egységes adókulcsot, ezek egyike Románia, a „fejlettebb gazdaságú és civilizáltabb” államok már progresszív adózást alkalmaznak. Közölte, a PSD álláspontja szerint a progresszív adózás bevezetését jövőre meg kellene vitatniuk a körvonalazódó kormánykoalíció tagjainak a 2023-as költségvetés tárgyalásakor.

A pártelnök hozzátette, hogy a szociáldemokraták a vagyonadó bevezetését is szorgalmazzák. Ezt azzal indokolta, hogy óriási a szakadék a gazdagok és szegények között Romániában. „Nézzük meg az európai gyakorlatot, és bízzuk a szakemberekre ezeket a javaslatokat. Azt hiszem, hogy egy év elegendő lesz a megvitatásukhoz” – jelentette ki Ciolacu.

Kapcsolódók

Kimaradt?