banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kelemen Hunor: a parlament 18-án szavazhat az új kormány beiktatásáról

Kelemen Hunor szövetségi elnök reményei szerint november 18-án a parlament megszavazza a kormány beiktatását.

A politikus a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ kormányalakítási tárgyalásainak első fordulójáról számolt be kedden a parlamentben a sajtónak.

Kelemen Hunor elmondta, a találkozón körvonalazódott a kormány megalakításának menetrendje, amely szerint november 17-én véleményezik a szakbizottságok a miniszterjelölteket, és 18-án szavaz a parlament a kabinet beiktatásáról.

Fotó: Agerpres

Az RMDSZ elnökének tájékoztatása szerint megalakultak a kormányprogram fejezeteit, illetve a koalíciós megállapodást kidolgozó tárgyalóküldöttségek is. A kormányprogramról szóló egyeztetések szerdán kezdődnek.

Kelemen Hunor közölte, abban nem állapodtak meg a felek, hogy melyik párt jelöltje lesz a miniszterelnök, erről a kormányprogram és a koalíciós megállapodás kidolgozása után tárgyalnak majd. Egyeztettek viszont már a minisztériumokról, amelynek elosztásakor a szövetségi elnök reményei szerint nem csak a parlamenti aritmetika, hanem politikai kritériumok is érvényesülni fognak.

Kelemen elmondta, a körvonalazódó koalíciónak szándékában áll egy tartalmas, az állam reformját célzó alkotmánymódosításra is kitérő kormányprogramot kidolgozni. „Egy ilyen széles parlamenti többségnek nagyon ambiciózus célokat kell kitűznie, amelyek túlmutatnak a járványhoz, az inflációhoz és az energiaárakhoz kapcsolódó, jelenleg prioritást élvező problémákon” – fogalmazott.

A szövetségi elnök elmondta azt is, az RMDSZ kitart a 2005-ben bevezetett egységes adókulcs mellett. Emlékeztetett arra is, hogy néhány napja az RMDSZ első számú opciója még a Mentsétek meg Romániával (USR) kötött korábbi koalíció újraélesztése volt. „Amikor egyedül maradtunk ezzel az elképzeléssel, többet már nem erőltettük” – jelentette ki.

Az RMDSZ a parlamenti köztársaság híve

A kormányalakítási tárgyalások első fordulóján a felek megállapodtak abban, hogy alkotmányreformra van szükség, ennek részleteiről azonban nem esett szó. Kelemen Hunor tájékoztatása szerint a PNL és az PSD is támogatja az alkotmány módosítását. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ a parlamenti köztársaság híve.

A politikus úgy véli, hogy egy nagykoalíció megalakításával lehetővé válik az alkotmányreform. Elsőként azonban azt kellene tisztázniuk a kormánypártoknak, hogy milyen módosításokra lenne szükség. Szerinte Románia jelenlegi államformája még csak nem is fél-elnöki köztársaság, az államfőn múlik, hogy inkább az elnöki vagy inkább a parlamenti köztársaság szellemében tevékenykedik. „Tehát előbb ezt a kérdést kellene tisztáznunk. Szerintünk sokkal egészségesebb lenne a parlamentáris köztársaság” – mondta az RMDSZ elnöke. Megjegyezte: ha az államfőt a parlament választaná meg, akkor nagyobb lenne a részvétel a parlamenti választásokon.

Kapcsolódók

Kimaradt?