A PSD szerdán eldönti, hogy kit javasol miniszterelnöknek

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos politikai tanácsa szerdán eldönti, hogy kit javasolnak miniszterelnöknek – jelentette be Marcel Ciolacu pártelnök.

Marcel Ciolacu | Fotó: AgerpresA PSD vezetőjének közlése szerint a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az RMDSZ-szel folytatott koalíciós tárgyalásokon kérni fogják, hogy a rotációs kormány első miniszterelnöke a szociáldemokraták jelöltje legyen. Igényüket arra a párt parlamenti súlyára alapozzák, értelmezésük szerint „a PSD nyerte meg a parlamenti választásokat”, azaz a legtöbb mandátumot a szociáldemokraták szerezték a tavaly decemberi választásokon.

„Ha tiszteletben tartjuk a románok akaratát, akkor határozott meggyőződésem, hogy működőképes lesz a koalíció és hatékony kormányunk lesz” – jelentette ki a párt székházában tartott sajtótájékoztatóján Marcel Ciolacu.

Kérdésre válaszolva megerősítette: a PSD nem fogadja el kormányfőnek a PNL elnökét, Florin Cîţut, akinek a kormányát október 5-én bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták. Meggyőződése szerint Cîţu is meg fogja érteni, hogy emiatt nem lehet újra kormányfő.

Kapcsolódók

Kimaradt?