Ragaszkodik a miniszterelnöki tisztséghez a PNL, és elutasítja a rotációs rendszert

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) igényt tart a miniszterelnöki tisztségre, kizár bármilyen más megoldást a kormány megalakítására – jelentette ki csütörtökön Rareş Bogdan.

A PNL első alelnöke a parlamentben újságíróknak kifejtette: a liberálisok tárgyalóküldöttsége nincs felhatalmazva annak a javaslatnak az elfogadására, hogy az Izraelben vagy az Európai Parlamentben is alkalmazott elv szerint a körvonalazódó nagykoalíciót alkotó pártok egymást váltva adják a miniszterelnököt. „Ez fel sem merül. Az országos politikai bizottság erre nem adott felhatalmazást. Kizárólag liberális miniszterelnökben gondolkodunk” – jelentette ki.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a PNL egyik korábbi határozata értelmében a párt kormányfőjelöltje a mindenkori pártelnök, aki jelenleg Florin Cîţu, ám nem zárkóznak el attól, hogy egy másik liberális politikus kapjon kormányalakítási megbízást. „Független kormányfőjelöltet semmiképpen nem tudunk elfogadni” – szögezte le.Rareş Bogdan | Fotó: Agerpres

A PNL első alelnöke közölte: nem vezetne pártszakadáshoz, ha Florin Cîţu helyett Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Emil Boc, Dan Motreanu vagy ő maga lenne a miniszterelnök, de a jelöltről amúgy is az államfő dönt. „Bárki lehet a felsoroltak közül kormányfő. Ludovic Orban nem” – jelentette ki.

Rareş Bogdan szerint a PNL három megyei szervezete már jelezte, hogy ellenzik a miniszterelnöki mandátum rotációs alapon történő elosztását a három koalíciós párt – a PNL, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ – között. Leszögezte: a liberálisok országos politikai bizottsága azt semmiképp nem fogja elfogadni, hogy a kormányfői tisztséget elsőként a PSD vagy az RMDSZ jelöltje töltse be. „Egy olyan liberális miniszterelnök-jelöltben gondolkodunk, akit elfogad a PNL és elfogadnak a koalíciós partnerek is, és főként olyan jelöltben, akit az alkotmányos jogosítványaival élve az államfő javasol” – fogalmazott a politikus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?