banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kelemen Hunor: „nagy a gyúródás, hogy ki ugrik fel elsőként a ringlispílre”

Fotó: AgerpresKelemen Hunor szerint a nagykoalíciós kormány csak akkor lesz működőképes, ha valamelyik pártelnök lesz a miniszterelnök, a másik két párt elnöke pedig miniszterelnök-helyettesi tisztséget vállal a kormányban.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke erről kedden beszélt a magyar közmédiának, miután Florin Cîțuval, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, illetve Marcel Ciolacuval, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőjével tárgyalt a közös kormányprogram még vitás kérdéseiről.

Mivel mindkét román párt igényt tart a kormányfői posztra, felmerült, hogy egymást váltva töltsék be a tisztséget. „A rotációs elvet többnyire elfogadhatónak tartják, viszont nagy a gyúródás, hogy ki ugrik fel elsőként a ringlispílre” – mondta Kelemen Hunor.

Arra a kérdésre, hogy ebben a „vetésforgóban” az RMDSZ is részt venne-e, Kelemen Hunor azt mondta: ez így lenne elvszerű, de tisztában van azzal, hogy egy magyar nemzetiségű kormányfő kinevezését sokan előítéletekkel fogadnák Romániában, az RMDSZ pedig a legkisebb pártként nem támasztott olyan feltételt, hogy csak akkor vesz részt a koalícióban, ha ő adhatja a miniszterelnököt.

Nehezen haladnak a tárgyalások

Az RMDSZ elnöke beszámolt arról, hogy nehezen haladnak az egy hete kezdődött kormányalakítási tárgyalások. Eddig a közös kormányprogram kialakításán dolgoztak, de ezt sem sikerült még lezárni, mert komoly szemléletbeli különbségek vannak a pártok között. Egyebek között az adópolitikáról, a szociális juttatásokról folyik a vita.

Abban egyetértenek, hogy a törvény által előírtnál jelentősebb nyugdíjemelésre van szükség, de további költségvetési elemzésekre van szükség, hogy megállapodhassanak ennek mértékéről. Az RMDSZ a kisnyugdíjasokat akarja védeni oly módon, hogy járandóságukat legalább az infláció mértékével emeljék, a gyermeknevelési támogatás terén pedig új - adókedvezményekre épülő - megközelítést javasolt.

Az RMDSZ elnöke szerint az országnak sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, amely költségvetés-kiigazítást hajthat végre, kidolgozza és a parlament elé terjeszti a jövő évi büdzsé tervezetét, de félő, hogy az egyeztetések további elhúzódása most már nem az álláspontok közeledéséhez, hanem a "repedések" elmélyüléséhez vezet.

A megoldatlan problémák és feszültségek miatt Kelemen Hunor kizártnak tartja, hogy - az eredeti célkitűzéseknek megfelelően - még ezen a héten a parlament elé terjesszék az új kormány programját és névsorát: erre az RMDSZ elnöke szerint jövő hét elején kerülhet sor.

Megoldást kell találni a gyermekvállalási kedv növelésére

Arra a kérdésre, hogy a kormányprogram kitér-e majd a többgyermekes családoknak nyújtott adókedvezményekre, Kelemen Hunor kijelentette: a keddi tárgyalásokon is elmondta a koalíciós partnereknek, hogy a jelenlegi rendszertől eltérő megoldást kell találni a gyermekvállalási kedv növelésére. Szerinte a gyermeknevelési pótlék növelése nem vezet eredményre, ezért újra kell gondolni a családtámogatási politikát. Az RMDSZ elnöke szerint a családok adókedvezmények révén történő támogatása a járható út. „Az nem old meg semmit, ha csak a két évesnél kisebb gyermekeket nevelő családokat támogatjuk. Akkor is kell támogatni a családot, ha a gyerek már 3, 4 vagy öt éves lesz. A támogatásnak pedig a gyerekek számának arányában kell növekednie” – fejtette ki Kelemen Hunor.

A politikus hozzátette, parázs viták voltak a kormányprogramról szóló tárgyalásokon arról, hogyan lehet a leghatékonyabban bátorítani a gyerekvállalást. „Ez nem azt jelenti, hogy megszüntetnénk a gyereknevelési pótlékot. De kell találnunk egy alternatívát a jövedelemmel rendelkező családok támogatására” – magyarázta. 

A PSD támogatja a „vetésforgót”, de Cîțu nélkül

Marcel Ciolacu PSD-elnök szerint alakulata már eldöntötte, hogy támogatja a rotációs kormányra vonatkozó javaslatot. Hozzátette: pártja arra vár, hogy a PNL is döntsön erről a javaslatról. Ha pedig a liberálisok is meghozzák a döntésüket, akkor tárgyalni fognak a további lépésekről. „Mindenesetre úgy vélem, hogy koalíciós tárgyalásokon elsődlegesen a pártok parlamenti súlyát kell figyelembe venni... A PSD kész minden tárgyalítási lehetőséget kimeríteni annak érdekében, hogy kilendüljünk a holtpontról” – jelentett ki a politikus.

Arra a kérdésre, miszerint rotációs kormány esetén a PNL kapja-e meg elsőként a miniszterelnöki tisztséget, Marcel Ciolacu azt válaszolta: a liberálisoknak előbb el kell fogadniuk a „vetésforgóról” szóló javaslatot. Ugyanakkor hangsúlyozta: nem változtatott azon az álláspontján, miszerint nem tudja elfogadni miniszterelnöknek Florin Cîţut, a PNL elnökét.

A PSD elnöke kijelentette: továbbra is bízik abban, hogy a hét végéig sikerül beiktatni a kormányt.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?