Cîţu szerint „természetellenes” a PNL és a PSD együttműködése, szívesebben látná kormányon az USR-t

Florin Cîţu szenátusi elnök reményét fejezte ki, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közötti együttműködés folytatódni fog a közeljövőben.

Florin Cîţu, a PNL és Marcel Ciolacu, a PSD elnöke | Fotók: AgerpresA liberálisok volt elnöke a Digi FM rádióadónak nyilatkozott erről hétfőn. Azt mondta, a választópolgárok egyértelműen értésre adták 2020-ban, hogy a jobboldalt szeretnék hatalmon látni. Állítása szerint jómaga „nagyon sokat tanult” a PNL–USR szövetség idején, bár egyik alakulat sem volt teljesen érett politikailag. Hozzátette, reméli, hogy a közeljövőben újraindulhat a két párt közötti együttműködés. „Azt hiszem, másodszorra jobban fog menni” – fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy „hamut szórt a fejére” és próbálta helyreállítani az USR-vel való szövetséget, de nem járt sikerrel. A Szociáldemokrata Párttal (PSD) való koalícióra lépést a kezdetektől „természetellenesnek” tartotta, úgy véli, ez lehet az oka a PNL éléről való elmozdításának is.

Florin Cîţu hozzátette, lenne ereje visszatérni és ismét csúcspozíciót betölteni a kormányban, ez azonban a román polgároktól is függ. „Ha a románok inflációt, kamatokat és adókat akarnak, akkor természetesen nem fogok visszajönni, mert ez nem az a környezet, amelyben én jól tudnék működni. Ha viszont a románok jól fizetett munkahelyeket, gazdasági növekedést és reformokat akarnak, akkor visszatérek a csúcspolitikába” – szögezte le.

A 2024-es államfőválasztás kapcsán azt mondta, szeretné, ha a PNL adná Románia elnökét.

Mint köztudott, a 2020 decemberi választások után a PNL az USR-vel és az RMDSZ-szel alakított kormányt, de a jobbközép koalíció tavaly szeptemberben felbomlott, miután Florin Cîțu akkori liberális miniszterelnök leváltotta Stelian Ion USR-s igazságügyi minisztert, akinek a pártja emiatt kilépett a kormányból, és megszavazta az akkor ellenzékben lévő PSD által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt (előzőleg az USR a szélsőséges AUR-ral közösen is benyújtott a kormánybuktató javaslatot). Két sikertelen kormányalakítási kísérlet – a Dacian Cioloș akkori USR-elnök által javasolt kabinet nem kapta meg a parlament bizalmát, Nicolae Ciucă jelenlegi kormányfő pedig első próbálkozásra nem tudott parlamenti többséget maga köré gyűjteni – után a PSD és a PNL közösen alakított kormányt, megtartva a koalícióban az RMDSZ-t is. A megállapodás értelmében másfél év után, 2023 szeptemberében a PNL átadja a miniszterelnöki tisztséget a PSD jelöltjének. A PNL több vezetőségi tagja megvonta a bizalmat a tavaly pártelnökké választott Cîțutól, aki emiatt lemondott elnöki tisztségéről, helyére Nicolae Ciucă kormányfőt választották a rendkívüli tisztújító kongresszuson.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?