A PSD elnöke szerint a 2024-es választások után is működőképes lesz a jelenlegi nagykoalíció

„Német modell” alapján, a 2024-es parlamenti választások után is folytathatja a kormányzást a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ alkotta nagykoalíció – jelentette ki Marcel Ciolacu, a PSD és a képviselőház elnöke.

Kelemen Hunor, az RMDSZ, Nicolae Ciucă, a PNL és a Marcel Ciolacu, a PSD elnöke | Fotó: gov.roA szociáldemokrata politikus szerint a jelenlegi politikai erőviszonyok alapján sem a PSD, sem a PNL nem tudna a másik nélkül stabil többséget alakítani, és bár a következő választásokon egymás ellenében fognak indulni a pártok, a voksolás után együtt kell működniük az ország kormányzása érdekében. Ciolacu erről az Antena 3 televízió vasárnap esti műsorában beszélt.

A CURS közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése alapján, arra a kérdésre, hogy ha a következő vasárnap tartanák a választásokat, ki, kire szavazna, a válaszadók 35 százaléka a PSD-t, 23 százaléka pedig a PNL-t jelölte meg; az RMDSZ elérné az 5 százalékos bejutási küszöböt. Ugyanakkor a megkérdezettek mindössze 19 százaléka látta úgy, hogy a korábbi, a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) alkotott hárompárti (PNL–USR–RMDSZ) koalíció eredményes volt, miközben 38 százaléka szerint  a jelenlegi nagykoalíció a hatékonyabb.

Mint köztudott, a 2020 decemberi választások után a PNL az USR-vel és az RMDSZ-szel alakított kormányt, de a jobbközép koalíció tavaly szeptemberben felbomlott, miután Florin Cîțu akkori liberális miniszterelnök leváltotta Stelian Ion USR-s igazságügyi minisztert, akinek a pártja kilépett a kormányból, és megszavazta az akkor ellenzékben lévő PSD által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt (előzőleg a szélsőséges AUR-ral közösen is benyújtott a kormánybuktató javaslatot). Két sikertelen kormányalakítási kísérlet – a Dacian Cioloș akkori USR-elnök által javasolt kabinet nem kapta meg a parlament bizalmát, Nicolae Ciucă jelenlegi kormányfő pedig első próbálkozásra nem tudott parlamenti többséget maga köré gyűjteni – után a PSD és a PNL közösen alakított kormányt, megtartva a koalícióban az RMDSZ-t is. A megállapodás értelmében másfél év után, 2023 szeptemberében a PNL átadja a miniszterelnöki tisztséget a PSD jelöltjének.

Kapcsolódók

Kimaradt?