Ez szerepel a koalíciós szerződésben, amit csütörtökön aláírtak a kormányzó pártok

Politikai megállapodást írt alá csütörtökön a közös kormányzásról a PSD, a PNL, az RMDSZ és a Nemzeti Kisebbségek Parlamenti Frakciója – közölte az RMDSZ, amely közre is adta a protokollum eredeti román szövegét és magyar nyelvű fordítását.

A megállapodás leszögezi az elsőként Nicolae Ciucă által vezetett, Országos Koalíció Romániáért elnevezésű koalíció működésének alapelveit, ugyanakkor kitér a politikai alakulatok parlamenti együttműködésére is. A Nemzeti Liberális Párt miniszterelnökének mandátuma 2023. május 25-ig tart, akit a Szociáldemokrata Párt miniszterelnöke követ a 2024-es választásig – áll még a megállapodásban, amelynek a teljes román nyelvű szövege itt olvasható. A megállapodás magyar nyelvű fordítása pedig itt érhető el.

„A COVID-19 világjárvány okozta egészségügyi válság soha nem látott hatással volt a gazdaságra és a társadalomra. Ehhez társult még egy jelentős, tartósnak ígérkező energiaválság, amely szintén súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel jár. Az egymást követő évek éghajlati instabilitása rossz hatással van az életminőségre. Mindezeknek a problémáknak a kezeléséhez és megoldásához haladéktalanul szükség van egy stabil parlamenti többség kialakítására és a többség által támogatott kormány beiktatására. Csakis így lehet gyors ütemben megoldani a Románia előtt álló kihívásokat” – olvasható a megállapodásban.

Forrás: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Facebook-oldala

A protokollumban leszögezik: „ szükség van a hatékony kormányzásra és annak széles körű parlamenti támogatására a 2021–2024-es időszakban”, továbbá „a koronavírus okozta világjárvány és az energiaválság okozta kihívások kezeléséhez  teljes jogkörű kormányra van szükség”.

Az együttműködési megállapodásban rögzítették a rotációs kormány szerkezetét, illetve a miniszterelnök-cserével járó minisztériumi változásokat is. A közös kormányzás idején hetente tartanak majd koalíciós üléseket, szükség esetén pedig többször is, amennyiben valamely partner jelzi erre vonatkozó igényét. Leszögezték, hogy a kormánykoalíció döntései kötelező érvényűek minden olyan személyre nézve, aki a koalíció támogatásával közfunkciót tölt be”, ugyanakkor „ezeket a személyeket csak az őket nevesítő politikai alakulatokkal való egyeztetés után lehet visszahívni funkciójukból”. Azt is belefoglalták, hogy a koalíció döntései nyilvánosak, ám a döntéshozatal során kialakult viták a döntés meghozataláig titkosak.

„A kormányprogram végrehajtásával, a törvénykezdeményezések támogatásával kapcsolatos nézeteltéréseket, valamint az eltérő álláspontokat a koalíciós üléseken vitatják meg” – szerepel a megállapodás 11. Pontjában. Ennek folytatásaként rögzítették, hogy a koalíciót létrehozó politikai megegyezés a 2021–2024-es parlamenti mandátum idejére érvényes, ugyanakkor a megállapodást konszenzussal módosíthatják az aláíró felek.

Kapcsolódók

Kimaradt?