FRISSÍTVE – Megszavazta a Ciucă-kabinetet a parlament két háza (percről percre)

Nicoale Ciucă, az új miniszterelnök | Fotó: Agerpres

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ alkotta – és a nemzeti kisebbségek frakciója által támogatott – nagykoalíció kormányprogramjáról és Nicoale Ciucă liberális miniszterelnök-jelölt kabinetjéről szavazott csütörtök délelőtti együttes ülésén a parlament két háza. Az új kormány beiktatásához a képviselők és szenátorok többségének a támogatása, vagyis 234 szavazat kellett volna, végül 318 támogató voksot kapott a kabinet. A korábbi jobbközép koalíció felbomlott, miután a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kilépett a kormányból, és október 5-én a PSD által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány megszavazásával megbukatták a Florin Cîțu vezette PNL–RMDSZ-kormányt. Azóta két kormányalakítási kísérlet kudarcot vallott, közben a kabinet ügyvivő jelleggel maradt tisztségében. Az eseményeket percről percre követtük.

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului României din 25 noiembrie 2021

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului României din 25 noiembrie 2021

Közzétette: Privesc.Eu – 2021. november 24., szerda
13:18

Délután leteszi az esküt az új kormány

A Nicolae Ciucă liberális miniszterelnök vezette új kabinet tagjai csütörtön 15 órakor teszik le a hivatali esküt. A PSD, PNL és RMDSZ alkotta kormányban 20 minisztérium lesz, ebből 9-et vezet a PSD, 8-at a PNL és 3-at az RMDSZ. Két miniszterelnök-helyettes is lesz Sorin Grindeanu, a PSD alelnöke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke személyében. 

13:11

Megszavazták a kormányt

A szükséges 234 helyett 318 támogató vokssal megszavazták a kormányt. A Ciucăk-kabinet ellen 126-an voksoltak. A parlament döntését továbbítják az államelnöknek.

12:58

Tüntetők foglalták el a parlament folyosóit a bizalmi szavazás alatt

A #rezist mozgalom több tagja bejutott a parlamentbe a Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök által javasolt kormányról tartott csütörtöki bizalmi szavazás alatt. A tiltakozók a földre vetették magukat, hogy ne tudják kidobni őket.

12:57

Befejeződött a szavazás

Befejeződött a szavazás, ellenőrzik a voksok hiotelességét. George Simion, az AUR társelnöke a Facebookon élőben közvetíti a szavazatszámlálást:

MăCiuca în capul românilor!

Közzétette: George Simion – 2021. november 25., csütörtök
12:52

Turos Loránd: a koalíciónak az alkotmányreformra is lehetősége lesz

A nagykoalíció nem ideológiai alapon jött létre, az egyetlen megoldásnak mutatkozott az ország stabilitásának biztosítására – jelentette ki a Ciucă-kormány beiktatásáról döntő csütörtöki parlamenti ülésen Turos Loránd. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője felszólalásában „komolynak, mélyrehatónak és felelősségteljesnek” nevezte azokat a tárgyalásokat, amelyek nyomán a koalíciót alkotó pártok a nézeteltéréseiket félretéve közös nevezőre jutottak. Úgy vélekedett: ennek a jelentős parlamenti többséggel rendelkező koalíciónak az ország irányítása mellett módjában áll majd új közpolitikákat megvalósítani, illetve „átgondolni és reformálni” az alkotmányt. (Agerpres)

12:37

A nemzeti kisebbségek aktívan részt fognak venni a kormányzásban

Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának vezetője azt mondta a Ciucă-kormány beiktatásának parlamenti vitáján, hogy meglátása szerint a koalíció stabil lesz. „Végre van egy stabil kormányunk. 25 éve nem hallottak engem ilyent mondani. Mert 25 éve nem volt ilyen évünk, mint ez, ami hála Istennek végéhez közeledik. Ez a kormány stabil lesz. Arra kérem egyes kollégáimat, szokjanak hozzá a gondolathoz, hogy a többség négy összetevőből áll, a negyedik pedig a nemzeti kisebbségek csoportja” – mondta Pambuccian. A képviselő hozzátette, a nemzeti kisebbségek „rendkívül aktívan” szándékoznak részt venni a kormányzásban. (Agerpres)

12:17

Megkezdődött a szavazás

Megkezdődött a szavazás az új kormányról, előbb a szenátorok voskolnak.

12:16

A liberálisok szerint a nagykoalíció jelenti az egyetlen felelősségteljes megoldást

Daniel Fenechiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője azt mondta a parlament csütörtöki, a kormány beiktatásáról döntő ülésén, hogy nem kívánt volna a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és az RMDSZ-szel többséget kialakítani, de jelenleg ez az egyetlen pragmatikus és felelősségteljes döntés. „Egy évvel ezelőtt, a parlamenti választások küszöbén nem hittem volna, hogy alig egy évvel később a parlamenti helyzet egy PNL–PSD–RMDSZ többséget fog megkövetelni. Nem hittem ezt és, őszintén, nem akartam ezt. De a parlamenti matematika egyértelművé teszi, hogy jelenleg az egyetlen pragmatikus, felelősségteljes, realista és bölcs megoldás a széles koalíció” – fogalmazott Fenechiu. (Agerpres)

11:10

Az USR ellenzékbe vonul

Dan Barna korábbi miniszterelnök-helyettes, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke gratulált a PSD-nek „a PNL bekebelezéséhez”, és kijelentette, hogy pártja ellenzékbe vonul, és azon lesz, hogy „tényleg megmentse Romániát” a PSD-től és a PNL-től. 

11:07

Aláírták a nagykoalíciós megállapodást

Florin Cîţu, a PNL elnöke bejelentette csütörtök reggel a kormánykoalíciós megállapodás megkötését a PNL, a PSD és az RMDSZ között.

10:43

A járvány elleni küzdelem is fontos

Mind Ciucă, mind Ciolacu hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem fontos, és erősíteni akarják az oltáskampányt. „Soha nem fogjuk azt hazudni, hogy legyőztük a járványt” – szúrt oda Klaus Iohannis államfőnek a PSD elnöke, tudvalévő ugyanis, hogy az államelnök nyáron büszkén azt közölte, hogy Románia legyőzte a járványt, ehhez képest a negyedik hullámban minden eddiginél súlyosabb volt a helyzet.

10:41

Bér- és nyugdíjemelést ígértek

Marcel Ciolacu szerint az új kormány és parlamenti többség megemeli a minimálbért, a nyugdíjakat és a fogyatékkal élők segélyét, a kisnyugdíjasok pedig egyszeri támogatást kapnak januárban a megnőtt közüzemi számláik kifizetésére.

10:38

Ciolacu: a PSD felelősségteljes párt

A most kormányra lépő – a parlamentben egyébként a legnagyobb súllyal rendelkező – PSD elnöke, Marcel Ciolacu beszédében azt mondta, hogy a „PSD a legfelelősségteljesebb” romániai párt, és hogy korábban azért buktatta meg a PNL–RMDSZ-kormányt (akikkel most összeállt), hogy „letérítse a rossz útról Romániát”.

10:15

A miniszterelnökjelölt székfoglalója

Nicoale Ciucă liberális miniszterelnök-jelölt „székfoglaló” bezzédében elismerte, hogy a közvéleményt meglephette az, hogy a PSD és a PNL koalícióra lépett, de a tárgyalások során „azt kerestük, ami összeköt, és nem ami szétválaszt bennünket”. Hangsúlyozta, hogy a koalíció két nagy pártját és az RMDSZ-t is „a válság megoldásának érdeke” vezérelte, hogy mielőtt teljes jogkörű kormánya legyen az országnak. A kormányprogramból főleg a nagy infrastrukturális terveket emelte ki. Nicoale Ciucă miniszterelnök-jelölt

10:10

A nagykoalíciónak kényelmes többsége van

A PSD–PNL–RMDSZ-koalíciónak a nemzeti kisebbségek frakciójának támogatásával 321 szavazata, vagyis kényelmes többsége van.

10:08

Megnyitották az ülést

A két ház együttes ülését Marcel Ciolacu, a képviselőház frissen megválasztott elnöke nyitotta meg. A 466 szenátorból és képviselőből az ülés megkezdéséig 298 törvényhozó jelent meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?