FRISSÍTVE: Az RMDSZ támogatja Nicolae Ciucát, akit Klaus Iohannis ismét felkért a kormányalakításra

Az RMDSZ a rotációs elv alapján Nicolae Ciucát támogatja a kormányfői tisztségbe másfél évre, majd azt követően a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kijelölt kormányfőt – jelentette be Kelemen Hunor a Cotroceni-palotában lezajlott egyeztetéseket követően.

„Mindannyian egyetértettünk a kormányfői tisztség rotációs elven alapuló betöltésével. Mostantól másfél évig Nicolae Ciucă legyen a miniszterelnök, azután pedig a PSD jelöltje” – fejtette ki Kelemen.

Hozzátette, ha egy ilyenfajta parlamenti többségre alapoznak, az égető, aktuális problémákon túlmenően hosszú távra kell tervezni az ország érdekében, meg kell nézni, milyen reformokat akarnak megvalósítani. Az RMDSZ úgy gondolja, hogy a kormánykoalíció köteles lesz érdemi reformokat végrehajtani, beleértve az alkotmány több ponton történő felülvizsgálatát, illetve hosszú távú fejlesztési projekteket.

Klaus Iohannis államfő kormányalakítási tárgyalásokra hívta hétfőre a parlamenti pártok képviselőit. Első körben a PSD, PNL, RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselői mentek be az egyeztetésre. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) hétfő reggel bejelentette, hogy nem vesz részt a cotroceni-i tárgyalásokon.
A meghallgatás után Klaus Iohannis a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), a Szociáldemokrata Párttal (PSD), az RMDSZ-szel és a Románok Egyesítéséért Szövetséggel (AUR) tartott aznapi kormányalakítási egyeztetései után jelentette be döntését a Cotroceni-palotában: Nicolae Ciucát kérte fel kormányalakításra.

Bejelentette ugyanakkor, hogy az RMDSZ megtartja az eddigi három minisztériumát, illetve a miniszterelnök-helyettesi tisztséget.

Kelemen azt is elmondta, hogy a nap folyamán összeül a Szövetség Állandó Tanácsa, amely jóváhagyja az alakulat miniszterjelöltjeit. Azt fogja javasolni, hogy Cseke Attila, Tánczos Barna és Novák Eduárd maradjon a három tárca élén, a kormányfő-helyettesi tisztséget pedig továbbra is jómaga töltse be.

„Hosszú és nehéz tárgyalásokat követően végre sikerül új kormányt alakítani. A PSD-s, PNL-s kollégákkal, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának képviselőivel megegyeztünk a miniszterelnök-jelölt személyéről: Nicolae Ciucăt javasolta a koalíció az államfőnek, hogy bízza meg kormányalakítással" - írta az államfővel folytatott tárgyalást követően Facebook-oldalán Kelemen Hunor. 

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor megismételte: egyezség született a kormányprogramról, a kormány struktúrájáról és az együttműködési megállapodás szövegéről is. „Utóbbi leszögezi, hogy Nicolae Ciucăt 2023. május 25-től a PSD által javasolt miniszterelnök váltja a 2024-es parlamenti választásokig."

„Szilárd, alkotmányozó többség alakul, éppen ezért azt mondjuk a tárgyalások kezdetétől, hogy a mindennapi és aktuális problémák orvoslása mellett ennek a kormánynak felelőssége kell legyen hosszú távú reformokban is gondolkodni. Egy alkotmányos reformot mindenképpen prioritásnak tekintünk, ennek elemeiről párbeszédet kezdeményezünk a koalícióban" - írta Kelemen Hunor.

Kapcsolódók

Kimaradt?