Ma eldől, kit bíz meg a kormányalakítással Klaus Iohannis

A hétfő déli államelnöki konzultációt követően várhatóen eldől, ki alakíthat kormányt. A PNL, a PSD és az RMDSZ közös delegációja közösen érkezik majd az államelnökhöz. A koalícióra készülő pártok eddig nem közölték, hogy kit javasolnak a rotációs kormány első miniszterelnök-jelöltjének, azonban a Klaus Iohannis államfővel tartandó találkozó után lehull a lepel a hosszúra nyúlt egyezkedések részleteiről. 

Miután november 4-én kijelentette, csak akkor hívja újabb kormányalakítási formális megbeszélésre a pártok delegációit, ha körvonalazódik egy stabil többség, hosszú hetek alkudozásai után a tanácskozásra ma kerülhet sor. Klaus Iohannis hétfőn déltől fogadja a pártok tárgyalóbizottságait, hogy meghallgassa elképzeléseiket.

Fotó: presidency.ro

Vasárnap lezárultak a koalíciós tárgyalások a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az RMDSZ, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójával. 

Klaus Iohannis elsőként 12 órakor a PNL, a PSD és az RMDSZ delegációját fogadja, 12.30-kor a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) küldöttségét, 13 órakor a Románok Egyesüléséért Szövetség (USR) bizottságát, míg 13.30-ra a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának delegációját.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök vasárnap tudatta: elkészült a kormányprogram, a koalíció működését szabályozó politikai megállapodás, és megegyeztek a kormány struktúrájáról is.

„Az új kormányban lesz két új minisztérium, a turizmusért és a vállalkozásokért felelős minisztérium, valamint a családokért és ifjúságért felelős szaktárca. Románia demográfiai gondokkal küzd, új családtámogatási politikára van szükség, ezért mi kezdeményeztük és támogattuk azt, hogy létrejöjjön egy családokért felelős minisztérium” – írta Facebook-oldalán Kelemen Hunor. Ugyanakkor tudatta, a Szövetség megtarthatja azoknak a minisztériumoknak a vezetését, amelyeket jelenleg is az RMDSZ irányít, ilyen a fejlesztési, közigazgatási és közberuházásokért felelős minisztérium, melynek élén Cseke Attila áll, a Tánczos Barna vezette környezetvédelmi, erdőgazdálkodási és vízügyi minisztérium, valamint a sport- és ifjúsági minisztérium Novák Eduárd tárcavezető irányításával.

A vasárnapi tárgyalásokon a koalíciós pártok az államtitkári funkciók szétosztásával kapcsolatban is megállapodtak. Parlamenti arányuknak megfelelően a PSD 42 államtitkári pozíciót, a PNL 34-et kap – 13-al kevesebbet, mint eddig –, az RMDSZ-nek pedig továbbra is 8 államtitkára lesz a kormányban.

Az új kormánykoalíció hivatalossá válása után változik majd a parlamenti bizottságok vezetősége is: azokat a bizottságokat, amelyeket eddig a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői vezettek, a PNL és az RMDSZ osztja fel egymás között.

A kormányt a PNL és a PSD miniszterelnöke felváltva vezeti majd, egyenként másfél évig. Nicolae Ciucă, a PNL miniszterelnök-jelöltje vasárnap elmondta, hogy a miniszterek listája a pozícióba kerülő kormányfő személyétől függ, a Szállításügyi- és a Pénzügyminisztérium, valamint a Kormányfőtitkárság annál a pártnál marad, aki épp nem ad miniszterelnököt.

Kapcsolódók

Kimaradt?