FRISSÍTVE: A PSD elfogadta, hogy a PNL adja elsőként a miniszterelnököt a rotációs kormányban

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos politikai tanácsa megszavazta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kapja elsőként a miniszterelnöki tisztséget a PSD, PNL, RMDSZ alkotta rotációs kormányban - jelentette be a vezetőtestület ülése után Radu Oprea szóvivő.

A PNL Nicolae Ciucát javasolja a kormányfői tisztségre.

A szociéldemokraták kilenc minisztériumot fognak vezetni a PSD, PNL, RMDSZ alkotta rotációs kormányban, és övék lesz a miniszteri rangú kormányfőtitkári tisztség is – jelentette be Oprea.

A szociáldemokraták a következő tárcák élére nevezhetnek ki minisztereket: pénzügyminisztérium, védelmi minisztérium, gazdasági minisztérium, szállítási és infrastruktúráért felelős tárca, mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium, egészségügyi tárca, munkaügyi és szociális védelmi minisztérium, művelődési tárca, ifjúsági és családügyi minisztérium.

A PSD szóvivője szerint az RMDSZ-nek az új kormányban megmarad az eddigi három minisztériuma, azaz a fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős tárca, a környezetvédelmi, erdő- és vízügyi minisztérium és a sportminisztérium.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a következő minisztériumok élére nevezhet ki tárcavezetőt: igazságügyi minisztérium, belügy, külügy, európai beruházások és projektek minisztériuma, energetikai tárca, oktatás, kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős minisztérium, a kis- és középvállalkozásokért és turizmusért felelős tárca.

Jóváhagyta miniszterjelöltjeinek listáját a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bürója a párthoz közel álló források szerint. A források úgy tudják, az európai alapok minisztériumát Dan Vîlceanu, a digitalizációért felelős tárcát Florin Roman, a kis- és középvállalkozásokért felelős minisztériumot Daniel Cadariu, a külügyminisztériumot Bogdan Aurescu, a belügyminisztériumot Lucian Bode, az oktatási tárcát Sorin Cîmpeanu, az igazságügyit Cătălin Predoiu, az energiaügyi minisztériumot pedig Virgil Popescu fogja vezetni.

Annak érdekében, hogy a kormányprogram szociális fejezetébe foglalt, a PSD számára nagyon fontos célkitűzések megvalósítására biztosítékuk legyen, a szociáldemokraták gondoskodtak arról, hogy rendelkezzenek „az ehhez szükséges eszközökkel”, vagyis ők vezethessék a munkaügyi és az egészségügyi tárcát, illetve a pénzügyminisztériumot – fejtette ki Radu Oprea a PSD vezetőtestületének ülése után.

A PSD szóvivője szerint Románia számára jelenleg az ország elnéptelenedése jelenti a legnagyobb veszélyt. Ezzel a kijelentésével a családügyi minisztérium létrehozásának szükségességét támasztotta alá.

Oprea szerint az új minisztérium létrehozása nem jár feltétlenül pluszköltséggel, mert a kormány meglévő munkaközösségét át is lehet csoportosítani anélkül, hogy növelni kellene az alkalmazottak számát.

„Ha a statisztikákat, a Román Nemzeti Bank jelentéseit szemügyre vesszük, kiderül, hogy jelenleg Románia elnéptelenedése jelenti a legnagyobb veszélyt” – fogalmazott Oprea, hozzátéve, hogy ilyen körülmények között törvénycsomagot kell kidolgozni, amely egyrészt a gyermekvállalási kedvet növelné, másrészt a családok itthonmaradását bátorítaná.

A szociáldemokrata párti politikus szerint Románia nagyon sok gonddal küzd jelenleg, többek közt azzal, hogy „az elmúlt évben közel 400 ezer gyermek került az anyagi nélkülözés állapotába”, és ezekre a problémákra a leendő kormánynak megoldást kell találnia.

(Nyitókép: Radu Oprea Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?