A liberálisok szerint a nagykoalíció jelenti az egyetlen felelősségteljes megoldást

Daniel Fenechiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője azt mondta a parlament csütörtöki, a kormány beiktatásáról döntő ülésén, hogy nem kívánt volna a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és az RMDSZ-szel többséget kialakítani, de jelenleg ez az egyetlen pragmatikus és felelősségteljes döntés.

„Egy évvel ezelőtt, a parlamenti választások küszöbén nem hittem volna, hogy alig egy évvel később a parlamenti helyzet egy PNL–PSD–RMDSZ többséget fog megkövetelni. Nem hittem ezt és, őszintén, nem akartam ezt. De a parlamenti matematika egyértelművé teszi, hogy jelenleg az egyetlen pragmatikus, felelősségteljes, realista és bölcs megoldás a széles koalíció” – fogalmazott Fenechiu.

A liberális párti szenátor ugyanakkor cáfolta az előtte felszólaló szociáldemokrata pártelnök, Marcel Ciolacu állításait. „Kénytelen vagyok ellentmondani Ciolacu elnök úrnak: az a két év, amiről beszél, nem volt elvesztegetett két év. Az említett két év alatt Romániának volt kormánya” – jelentette ki Fenechiu. Hozzátette, az első évben kisebbségi kormány volt, amelynek minden kezdeményezését megakadályozták, a második évben, vagyis a parlamenti választások után pedig a kormányon belüli elemek akadályozták a munkát. „Kormányzó partnerünk húzta meg a kéziféket, ahelyett, hogy a liberális intézkedéseket támogatta volna, így jutott oda a kormány, hogy szeptemberben megbukott” – állította a szenátor.

A törvényhozók a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormány beiktatásáról szavaznak csütörtöki ülésükön.A törvényhozók a PNL, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta – és a nemzeti kisebbségek frakciója által támogatott – kormány beiktatásáról szavaznak csütörtökön a parlament két házának együttes ülésén.

Az új kormány beiktatásához a képviselők és szenátorok többségének a támogatása, vagyis 234 szavazat kell.

Kapcsolódók

Kimaradt?