banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Ciolacu szerint Ciucă személye a garancia arra, hogy a PNL betartja a vetésforgóra vonatkozó koalíciós megállapodást

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerda este a România TV-nek adott interjújában kijelentette, hogy ha Nicolae Ciucă lesz a Nemzeti Liberális Párt (PNL) új elnöke, akkor 2023-ban egészen biztosan PSD-s miniszterelnök kerül a kormány élére.

Jövő májusban a PSD elnöke lehet az új kormányfő, erről szól a koalíciós egyezség | Fotó: Agerpres„Ez így természetes, és ebben a pillanatban az a döntés, hogy én legyek a miniszterelnök a rotációt követően” – nyilatkozta Marcel Ciolacu. Mint emlékezetes, a PSD, PNL és RMDSZ alkotta nagykoalíció tavaly novemberi létrejöttekor a felek megállapodtak abban, hogy a PNL és a PSD felváltja javasolhat miniszterelnököt. Másfél évig a liberálisok, utána pedig a szociáldemokraták vezethetik a kormányt.

Az első miniszterelnöki mandátum lejáratának határideje 2023. május 23., akkor kell Ciucának lemondania, Klaus Iohannis államfőnek pedig kormányalakítási megbízást adnia Ciolacunak, aki az új kormánynévsorra a parlament felhatalmazását fogja kérni.

Florin Cîțu, a PNL és a szenátus elnöke, korábbi miniszterelnök a múlt héten mondott le pártvezetői tisztségéről, mivel a megyei tagszervezetek egy része megvonta tőle a bizalmat. A rendkívüli tisztújító kongresszust április 11-én, vasárnap tartja a PNL, az elnöki tisztség várományosa pedig Nicolae Ciucă miniszterelnök, aki szerdán hivatalosan is benyújtotta pályázatát. A párt vezetősége a „rendkívüli helyzet figyelembevételével” felmentette a kormányfőt az alól a kritérium alól, miszerint csak olyan személy jelölhető a pártelnöki funkcióra, aki legalább öt éve tagja az alakulatnak, márpedig Ciucă csak 2020 októberében lépett be a PNL-be.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?