Nehéz idők jönnek: a romániaiak többsége elkezdett takarékoskodni

A romániaiak mintegy fele úgy véli, hogy pénzügyi helyzete romlott a tavalyi évhez képest, 38 százalékuk pedig pesszimista és a helyzet további romlására számít – derül ki a CEC Bank és a FinZoom.ro banki összehasonlító oldal együttműködésében végzett felméréséből, amit az Agerpres idézett.

Az aggodalomra okot adó legfőbb tényező az energiaárak emelkedése – ezt a válaszadók 38,5 százaléka említette, ami 60%-kal több, mint az előző negyedévben végzett hasonló felmérésben. A következő legfontosabb okok a világjárványok, valamint az élelmiszer- és az alapvető szükségletek ellátásának kockázatai (14,6%) – írják a felmérés szerzői.

Az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos aggodalmak, amelyek az előző negyedévben a második helyen álltak, az ötödik helyre estek vissza (a válaszok arányának 50%-os csökkenése), míg a munkanélküliség kilátása a romániaiak mindössze 5 százalékát aggasztja, a törlesztőrészletek kifizetésének nehézségei pedig 6%-ukat.

Fotó: Molnár Boglárka

Míg az első negyedévben a válaszadóknak csak 47%-a mondta azt, hogy havonta takarékoskodik, addig mostanra ez az arány 63%-ra emelkedett. A többség szerény összeget tud félretenni: havi 300 lejnél kevesebbet 28,6%, és 300 és 600 lej közötti összeget a válaszadók 17,9%-a. Ugyanakkor 28,24%-ról 36,95%-ra nőtt azoknak az aránya, akik azt állítják, hogy rendelkeznek olyan vésztartalékkal, amely három hónapig fedezi tudja kiadásaikat.

A megtakarítás kedvelt módja továbbra is a készpénz félrerakása, amelynek aránya 47% körül van, ezt követik a banki befektetések 43,7%-os részesedéssel, míg a deviza- és folyószámlák aránya több mint kétszerese a betéteknek” – derül ki a kutatásból.

Ami a hitelfelvételt illeti, tízből hat válaszadó vett fel hitelt, ezek 40%-a lakáshitel.

A túlnyomó többség számára a törlesztőrészletek kifizetése nem jelent különösebb problémát, a hitellel rendelkező válaszadók több mint 60%-a szerint az adósság a havi jövedelmük kevesebb mint 25%-át teszi ki. Arra a kérdésre, hogy voltak-e nehézségeik a törlesztőrészletek fizetésével, a válaszadók 55%-a tagadta ezt, további 34% pedig azt mondta, hogy néha előfordult velük ilyen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?