Felmérés: a romániaiak csökkenteni akarják vízfogyasztásukat

Tízből hat romániai lakos (58 százalék) tervezi csökkenteni a vízfogyasztást azzal, hogy a kádban való hosszas fürdés helyett a zuhanyzást választja – derül ki egy kedden közzétett felmérés eredményeiből.

A Reveal Marketing Research piackutató cég által begyűjtött adatok értelmében a vízzel takarékoskodni szándékozók 66 százaléka nő, 74 százaléka pedig 55 évnél idősebb személy.

A vízfogyasztás csökkentése érdekében rendszeresen ellenőrzik a fürdőszobai és a konyhai csapokat (59 százalék), fürdés helyett a zuhanyozást választják (58) és a mosakodás fázisai között elzárják a csapot (57).

Illusztráció: Pixabay

A romániaiak több mint fele (52 százalék) az elmúlt három hónapban ellenőrizte a vízcsapokat lakásában, hogy megbizonyosodjon arról, nincs vízszivárgás, ami megemelné a számlák értékét, vagy rosszabb esetben kárt okozna a lakásban.

A megkérdezettek 52 százaléka a mosogatáskor, 46 százaléka a mosáskor szándékszik spórolni a vízzel. Csupán tízből három romániai gondolja úgy, hogy a személyes higiéniája rovására kellene takarékoskodnia a vízzel.

A válaszadók 85 százaléka szerint a csaptelepek és vízcsövek időszakos ellenőrzése és javítása hatékony módszer a vízfogyasztás csökkentésére. Ugyanakkor 74 százalék nagyon hasznosnak tartja a vízfogyasztást csökkentő berendezések használatát is, ennek ellenére csupán 12 százalékuk szerelt fel eddig lakásában ilyen berendezéseket. A válaszadók 40 százaléka azonban szeretne ilyen módon takarékoskodni a jövőben.

A lakosság által erre a célra használt fő berendezések között vannak az áramláskorlátozók, az ökocsapok vagy levegőztetők – derül még ki a felmérésből.

A Reveal Marketing Research online felmérése május 23-a és 26-a között készült 1058 felnőtt korú lakos megkérdezésével.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?