Klímavédelem: Norvég Alapból mérik fel és alakítják át Csíkszereda zöldövezeteit

Csíkszereda önkormányzata egy Norvég Alapból finanszírozott pályázatból részletes felmérést rendelt meg a város zöldövezetinek átalakítására, megszépítésére, ebben idővel a lakosság is kiveheti a részét egy újonnan elkészülő okostelefonos alkalmazás segítségével – tájékoztat közleményében a polgármesteri hivatal.

Mint írták, első körben arborista javaslatai alapján teszik hatékonyabbá a városi kertészet beavatkozásait és felmérnek 500 különleges fát, majd egy későbbi lépésben okostelefonos alkalmazást hoznak létre annak érdekében, hogy minden egyes fáról könnyedén kommunikálhasson egymással a városi kertészet és a lakosság.

A klímavédelem szellemében Csíkszereda a zöldövezetekben fellelhető problémák megoldásában kíván hasznos lépéseket tenni. Ezek közé tartozik a parkok egészséges fáinak védelme, a menthető példányok megmentése, indokolt esetben pedig a közveszélyesek kivágása. A Norvég Alapból finanszírozott TREES projektben (Transparență, Eficiență, Educație privind Spațiile verzi sustenabile) a helyi Project Bag Egyesülettel szerződött a városháza, és az érzékeny téma kapcsán kedden terepbejárással összekötött sajtótájékoztatót tartott Korodi Attila polgármester, Burista Csilla kertészmérnök, a városi kertészet vezetője, Imecs István biológus, a Project Bag Egyesület alelnöke, valamint Magyarosi Károly arborista.

Fotó: Csíkszereda Városháza

„A zöldövezeteinkben található problémák megválaszolásában segítségünkre siet egy Norvég Alapból megvalósuló projekt, amely a következő két év során nagyon hasznos tudást és eszközt bocsát a város rendelkezésére, ezekre pedig fontos döntéseket alapozhatunk. A projektben együttműködő civil szervezet javaslatokat fogalmaz meg irányunkban, és a városi kertészettel együttműködve sokkal hatékonyabban avatkozhatunk be a káros folyamatokba. A köztéri fák ápolásakor elsődleges számunkra a közbiztonság, de szintén kiemelt szempont a diverzitás, valamint a klímaváltozáshoz köthetően a környezetünkben egyelőre kevésbé szokványos fajtákkal való próbálkozás” – fogalmazott Korodi Attila polgármester.

„Örülünk ennek a megerősítésnek, mert a gondokat szakmailag mi is látjuk, de fontos, hogy külső, szakértői szemmel még valaki alátámassza a tevékenységünket. Nehéz megérteni és megértetni, hogy minden, amit teszünk – így a fakivágások is – nem a fák ellen, hanem a védelmükben van. A biodiverzitás nem mindig volt fontos szempont a fák ültetésekor és ennek ma már egyre több a veszélye” – mondta Burista Csilla, a városi kertészet igazgatója.

A projekt célkitűzéseit Imecs István biológus vázolta. Mint kifejtette: első körben felmérik a zöldövezeteket, és ennek két hozadéka lesz: egyrészt a munkát elvégző arborista javaslatokat fogalmaz meg a sürgős beavatkozásokat illetően, másrészt kiválaszt ötszáz különleges fát, amelyet alaposan megvizsgál és magyar, román, angol nyelven adatlapot szerkeszt róla, amely összefoglalja az adott fa érdekes tudnivalóit.Fotó: Csíkszereda Városháza

A második lépésben létrejön a Trees App nevű okostelefonos applikáció, amely nemcsak közli az összegyűjtött (és a QR-kódok alapján beolvasható) adatlapokat, hanem beazonosíthatóan megmutatja az összes közterületen levő, kataszterileg nyilvántartott fát, és lehetővé teszi, hogy a városlakók és a városi kertészet között közvetlen kapcsolat jöhessen létre. Ez abban lesz hasznos, ha például a lakosság kidőlt fát szeretne bejelenteni, vagy ha a városi kertészet forgalomkorlátozással járó beavatkozásról értesítené a városlakókat.

„A fák állapotát precíziós eszközökkel mérjük fel – ilyen például a tomográf. Nagyon fontos megérteni, hogy a közterületeken nem erdei fák vannak, ezért a viszonyulásunknak is ezt kell szem előtt tartania: itt a városlakók biztonsága a legfőbb szempont. A tölgyhöz hasonló kemény fákkal nincs gond, de a nyárfák és a fenyőfák egy idő után veszélyt jelentenek, és ilyenből példa is van a városban” – mondta Magyarosi Károly kolozsvári arborista.

A szakember elvezette a sajtó képviselőit a Vár térre, a Vákár Lajos Műjégpálya előtti térre és a Központi parkba, és felhívta a figyelmet a leselkedő veszélyekre. Mint számos példában rámutatott: egy-egy elöregedett, beteg fa egészséges – de legalábbis még menthető – fákat veszélyeztet. Az egymáshoz közeli fák például ellehetetleníthetik egymás életterét, az elöregedett nyárfák könnyen kitörnek viharok alkalmával, veszélyeztetve a járókelők életét, épületek, autók épségét. Magyarosi szerint alapvetés, hogy amelyik fa menthető és nem káros egy nála életképesebb fa létére, azt különféle beavatkozásokkal megpróbálják megmenteni, mint ahogy az is alapvetés, hogy minden kivágott fa helyébe két másikat ültetnek.Fotó: Csíkszereda Városháza

Az már most látszik, hogy a Központi parkban sürgősen ki kell vágni néhány öreg, beteg fát. A csonkokat ugyanakkor többféle módon is „újrahasznosíthatják”, erre számos kreatív megoldás született már az asztaltól a napóráig. A fák részletes felmérése ősszel történhet meg, a sürgős beavatkozások viszont nemsokára elkezdődnek.  

Burista Csilla megjegyezte: a kertészet idén már hozzávetőleg 250 különféle csemetét ültetett el tavasszal, és ősszel is nagyvonalakban ennyit terveznek elültetni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?