Természet, zene, harmónia – hétvégén kezdődik a csíkszeredai Régizene Fesztivál

A természetet, a természet rezgéseinek zenében való megjelenési formáit helyezi középpontjába a hétvégén kezdődő csíkszeredai Régizene Fesztivál. A zenei csemegéken túl minden korosztálynak számos kísérőprogramot kínálnak a szervezők.

Sajtótájékoztatón ismertették szerdán az idei, július 9-e és 17-e között megrendezett csíkszeredai Régizene Fesztivál programját és az esemény újdonságait. A Mikó-várban tartott sajtóeseményen jelen volt Ferencz Angéla, a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, Sógor Enikő, a társszervező csíkszeredai városházát képviselő alpolgármester, Karda-Markaly Aranka, a Csíki Székely Múzeum igazgatója, valamint Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője.

Sógor Enikő alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a rendezvény idejére Csíkszereda a „régizene fővárosává” válik. „Nem kicsi dolog, hogy körülbelül 150 művészt mozgat meg az esemény a világ minden tájáról. Minden év júliusában olyan helyet teremt a fesztivál térben és időben, ahol le lehet lassulni. Pont azt lehet tenni, amire nagy szükségünk van, hiszen az idei rendezvény apropója a zene, természet és harmónia. Különleges esélyt ad az esemény arra, hogy ezeket meg tudjuk élni” – fogalmazott a városvezető.

A fesztivál művészeti vezetője, Filip Ignác kiemelte: a harmónián kívül közös a zenében és a természetben a rezgés. A szakember részletezte, hogy a programok sora egy különleges kirándulással kezdődik szombaton, amikor egy csíksomlyói kirándulásra, gyalogtúrára lesz lehetőség. Darvas Lóránt, a Csíki Székely Múzeum régésze mesél a legendás Somlyó-hegyről, az ott található kápolnák történetéről és az általa vezetett régészeti ásatások eredményeiről. A kiránduláson közreműködik a Concerto Spiralis és a Camerata Naturalica régizene-együttes.

A nyitó koncertet a francia Obsidienne zenekar tartja a Mikó-várban. A fesztiválon fellép többek között a török vallásos zenét játszó Canlar együttes, az alapításának 10 éves jubileumát ünneplő Concerto Spiralis, a romániai Flauto Dolce. Újra összeáll a Barokk Fesztiválzenekar is, a záró koncertet pedig az idén 50 éve alakult Hortus Musicus tartja – emelte ki Filip Ignác.

„Röviden összefoglalva: túrák, kirándulások, lesz egy könyvbemutató is, táncház, filmvetítés, gyermekeknek szóló nap. Párhuzamosan zajlik a Régizene Nyári Egyetem, amelynek pénteken lesznek a kurzuszáró koncertjei” – ismertette a művészeti vezető.Filip Ignác, Ferencz Angéla, Sógor Enikő | A szerző felvétele

Ferencz Angéla elmondta: a fesztiválról készített kérdőíves felmérés során a közönség két dolgot fogalmazott meg markánsan. Az egyik, a szervezők számára megerősítő vélekedés szerint az esemény „úgy jó, ahogy van”, míg az is hangsúlyosan megjelent, hogy jobban nyisson a rendezvény a fiatalok felé. A főszervező kiemelte: utóbbi igénynek megfelelően formálták a fesztivál arculatát és a programokban is igyekeztek figyelembe venni. Ugyanakkor kiemelte: a fesztivál színvonalát, „intellektuális feszességét” mindenképpen tartani szeretnék.

A fesztivál honlapja három nyelven, a magyar mellett románul és angolul is tartalmaz minden lényeges információt az eseményről. A környezettudatosság jegyében ugyanakkor a műsorfüzeteket korlátozott példányszámban nyomtatták ki és szimbolikus áron, 10 lej ellenében juthatnak hozzá a látogatók. A kültéri nyomtatványok terén is azt az elvet vették figyelembe, hogy csak a legszükségesebb anyagokat nyomtassák ki – osztotta meg Ferencz Angéla.

A programról elmondta továbbá: megerősítették a partnerséget a Csíki Székely Múzeummal, ennek keretében a kirándulások alkalmával az intézmény szakemberei adják szaktudásukat és tartanak ismertetőket a látványosságokról. Az események sorában helyet kapott egy dokumentumfilm is, amely egy historikus hangszereket gyártó műhely tevékenységébe ad betekintést.

A fesztivál minden koncertjére érvényes bérlet ára 150 lej. Jegyek és bérletek elővételben és a fesztivál alatt a Csíki Moziban válthatók, illetve a koncertek helyszínén, az előadások előtt egy órával. A zenés helytörténeti túrák ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni a +40 746 244 235-ös telefonszámon lehet. A borkóstolón való részvételhez regisztrálni a +40 753 055 311-es telefonszámon lehet. Kedvezőtlen időjárás esetén a szabadtérre tervezett koncertek helyszíne a Csíki Játékszín nagyterme lesz. Részletek a fesztivál hivatalos honlapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?