Helyi előadók, online csemegék és zenés túrázás: összeállt a 40. Csíkszeredai Régizene Fesztivál programja

Szombaton kezdődik és július 19-ig, vasárnapig tart a 40. Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyet a járványhelyzet miatt külföldi fellépők nélkül rendeznek meg. A közönség előtt megtartott koncertek és kiegészítő programok mellett online „csemegékkel” készülnek a szervezők.

A program már egy évvel ezelőtt készen állt, a járvány azonban márciusban az egészet leseperte az asztalról, mondta el a Maszolnak Filip Ignác művészeti vezető. Ennek ellenére nem volt kérdés, hogy az évfordulót valamilyen formában meg fogják ünnepelni. A szervezők június végén jelentették be, hogy a fesztivál nem marad el, csak átalakul, offline és online keveréke lesz, erdélyi fellépőkkel, online hangszerbemutatókkal, a fesztivál történetének ismertetésével, látványos erdélyi műemlék-épületekben, például a nagykárolyi Károlyi-kastélyban vagy a kolozsvári Kálvária-templomban készült koncertfelvételekkel.

A szerdán közzétett programnak része a Codex Régizene-együttes, a Csíki Kamarazenekar, a Ványolós család és a Concerto Spiralis Csíkszeredából, és olyan reprezentatív erdélyi régizene-együttesek, mint a Transylvania Barokk Együttes, a Kájoni Consort vagy a Carmina Renascentia. Minden koncertet online is közvetítenek a fesztivál Facebook-oldalán, ahol régi történeteket is felelevenítenek.

Kájoni-kutató botanikus kezdeményezte az első fesztivált

Miklóssy Vári Vilmos botanikus, muzeológus Kájoni János 1673-as Fűvészkönyvét kutatva talált adatokat a csíksomlyón élő polihisztor hangszerkészítő munkásságáról. A kutató beszélte rá az addig népzenével foglalkozó Barozda-együttes tagjait, hogy a Kájoni-évfordulóra állítsanak össze egy előadást a Kájoni-kódex táncdallamaiból, emlékezett vissza a Hargita Népe hasábjain 2019-ben Pávai István, a Barozda alapító tagja. Az emlékkoncertet a Mikó-vár udvarán tartották meg 1979. szeptember 20-án az Erdővidéki Camerata együttes részvételével. Ezután merült fel a fesztivál ötlete, amelynek létrejöttében fontos szerepet játszott Miklóssy Vári Vilmos és a Barozda együttes tagjai mellett a Magyaradás szerkesztő-műsorvezetője, Boros Zoltán is. Az egyre sikeresebbé váló rendezvényt 1986-ban egy bukaresti rendelettel leállították, és csak a rendszerváltás után indulhatott újra, akkor már európai kitekintéssel.Filip Ignác fuvolaművész, a fesztivál jelenlegi művészeti igazgatója fiatal zenészként, az 1980-as évek közepén kezdett el régizenével foglalkozni, éppen akkoriban, amikor a csíkszeredai fesztivált betiltották, és létrehozói, a Barozda együttes tagjai ellehetetlenítésük miatt Svédországba emigráltak. A korhangulatra jellemző a kalandos út, ahogy sepsiszentgyörgyi muzsikusként korhű hangszerhez jutott, elevenítette fel a Maszolnak Filip Ignác. „Nagyon nagy dolog volt akkoriban útlevelet kapni, aki Magyarországon járt, az évekig mesélte. Jó esetben kétévente kaphatott útlevelet egy ember, én 1986-ban négy év után kaptam először” – mesélte.

Pénzt kivinni nem lehetett, ezért a zenész többek között konyakot vitt magával, hogy azt adja el Budapesten. „Megvettem egy furulyát, és amit a fuvolairodalomból kívülről tudtam, az két napig gyakoroltam, és kiálltam utcazenélni a Budai Várba. Nagyon jól ment, kottákat és hangszereket vettem. Ez volt az indítás” – emlékezett. Egy furcsa véletlen folytán éppen abban az évben került egy csembaló Sepsiszentgyörgyre. „Zongorát akartak venni, egy elvtárs ment Bukarestbe, és hazatérve, mikor kibontották, engem kérdeztek, hogy nem tudom-e, hogy mi ez a furcsa zongora. Így ’86-ban létrejöhetett az első furulya-csembaló est Sepsiszentgyörgyön” – idézte fel Filip Ignác.A fuvolaművész 1990-ben, a határok megnyílása után az innsbrucki régizene nyáriegyetemen vett részt. „Amikor ott csodálkoztam a sok koncerten és a nyári egyetemen, a jobbnál jobb együtteseken, eldöntöttem magamban, hogy ha valaha lesz lehetőségem, akkor ezt nálunk is megcsinálom” – emlékezett vissza. Az általa alapított Codex Együttes 1997-ben lépett fel először a csíkszeredai fesztiválon, 2008-ban pedig Filip Ignác átvette a csíkszeredai fesztivál művészeti vezetését egykori tanárától, László Ferenc muzikológustól.

„Amit tőle örököltem, az egy tudományos megalapozottságú műsorfüzet igénye, benne minden fellépő részletesen dokumentálva. 2008-ban a szervezőkkel írtunk egy ún. fesztivál-chartát: hazai együtteseket pártolni, meghívni néhány együttest az európai régizenei élvonalból. Abban az évben indítottam el a nyári egyetemet, ahol régi hangszereket oktattak, tudományos előadásokkal, táncházzal. Következő évben pedig megalakult a Barokk Fesztiválzenekar, amely úgy volt elképzelve, hogy évről évre meghívjuk a fesztivál idejére azokat a romániai zenészeket, akik barokk hangszereken játszanak” – mondta el a művészeti vezető.

Ösztöndíjalapot hoznak létre pályakezdő zenészeknek

A 12 éve máködő nyári egyetem – amelynek évente 80-100 résztvevője szokott lenni, elsősorban csíkszeredai zeneiskolások, de rendszeresen visszajáró zenekedvelő családok is – idén a járványhelyzet miatt elmarad, a régi diákokat viszont online kihívás keretében emlékeik videós-fotós megosztására szólították fel.

A szervezők ugyanakkor új kezdeményezéssel segítik a zenei tehetséggondozást: a jegyeladásokból származó bevételt egy ösztöndíjalapba gyűjtik az idei fesztivál és fesztivál égisze alatt a következő hónapokban szervezett koncertek során. Az ösztöndíjalapba begyűlő összeget nyilvános pályázat útján fiatal zenészek, vagy zenei pályára készülő diákok továbbtanulására, szakmai képzéseken való részvételére fordítják. A belépők mellett lehetőség van külön 50 lejes mecénás jegy megváltására is azoknak, akik szeretnének hozzájárulni az ösztöndíjalaphoz.

Zenés túrák és borkóstoló színesíti a programot

Július 11-én egy vezetett gyalogos túrán vehetnek részt az érdeklődők a Mária-úton. A Kájoni János meditációs út egy félnapos, közepes nehézségű útvonal, amely kifejezett jó alkalom az elmélyülésre. A jutalom muzsika lesz, ígérik a szervezők. Július 18-án 20 km hosszú, gyerekbarát kerékpáros túrára hívják a résztvevőket. A cél a csíkdelnei Szent János katolikus templom, ahol az orgonát Szabó András csíkszeredai zenetanár szólaltatja meg. Mindkét túra során betekintést nyújtanak Kájoni János ferences szerzetes élettörténetébe és zenéhez kapcsolódó munkásságába.

Július 18-án este borkostolót szerveznek, a bemutatott borok mindegyike a kerek évfordulóra emlékeztető 40-es számmal áll kapcsolatban, az egyes tételek között pedig régizene-dallamok csendülnek fel a viola da gamba húrjain.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál részletes programja:

Július 11., szombat
10.00 Kájoni-túra gyalogosan a Mária-úton (A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött*)
16.00 ONLINE hangszerbemutató

Mikó-vár előtti tér
18.00 Joannes Kájoni 390 – Szabadtéri kiállítás- és fesztiválmegnyitó; közreműködik a Codex régizene együttes (Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy)

21.00 ONLINE koncert a miklósvári Kálnoky-kastélyból | Kájoni Consort (Barót) | Énekeljünk mindnyájan, vígan, s nagy örömmel...

Július 12., vasárnap
16.00 ONLINE hangszerbemutató

Csíksomlyói Kegytemplom – Pápai Kisbazilika
18.00–18.45 Szentmise
18.45 Karácsony Noémi (Brassó) | Johann Sebastian Bach: Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust – BWV 170 kantáta

21.00 ONLINE koncert a kolozsvári ferences kolostorból | Transylvania Barokk Együttes (Kolozsvár)

Július 13., hétfő
ONLINE | On air közvetítés a TVR1 csatorna Magyar Adásában
15.00–17.00 Különkiadás – Visszatekintés a Csíkszeredai Régizene Fesztivál 40 évére

21.00 ONLINE koncert a kolozsvári Nagyboldogasszony-templomból (Kálvária) |
Fonte di Gioia (Kolozsvár)

Július 14., kedd
16.00 ONLINE hangszerbemutató

Csíksomlyói Kegytemplom – Pápai Kisbazilika
18.00–18.45 Szentmise
18.45 Hans Eckart Schlandt (Brassó) | orgonakoncert

21.00 ONLINE koncert a nagykárolyi Károlyi-kastélyból | Carmina Renascentia (Nagykároly)

Július 15., szerda
16.00 ONLINE hangszerbemutató

Madéfalva, Szent Anna – Siculicidium-kápolna
19.00 Ványolós család (Madéfalva) | Laudate pueri Dominum (Dicsérjétek gyermekek az Urat)

21.00 ONLINE koncert a csíksomlyói Salvator-kápolnából | Concerto Spiralis (Csíkszereda)

Július 16., csütörtök
16.00 ONLINE hangszerbemutató

Gyergyószentmiklós, az örmény katolikus templom kertje
19.00 Csíki Kamarazenekar | Bécs és Velence – Barokk zenei utazás 

21.00 ONLINE orgonakoncert | Erich Türk (Kolozsvár) | Régizene a korabeli csíki orgonákon I., Csíkcsicsó

Július 17., péntek
16.00 ONLINE hangszerbemutató

Mikó-vár**
18.00 Csíki Kamarazenekar | Bécs és Velence – Barokk zenei utazás - BELÉPŐ: 25 lej

21.00 ONLINE orgonakoncert | Erich Türk (Kolozsvár) | Régizene a korabeli csíki orgonákon II., Csíkborzsova

Július 18., szombat
10.00 Kájoni-túra kerékpárral a Mária-úton (A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött*)

16.00 ONLINE hangszerbemutató

Mikó-vár**
18.00 Concerto Spiralis (Csíkszereda) | Kájoni és kora - BELÉPŐ: 15 lej
19.00 40 év – Borkóstoló a Vinkli borszaküzlet kínálatából (A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött*) - BELÉPŐ: 40 lej

21.00 ONLINE orgonakoncert | Erich Türk (Kolozsvár) | Régizene a korabeli csíki orgonákon III., Csíkdelne

Július 19., vasárnap
16.00 ONLINE hangszerbemutató

Mikó-vár**
17.00 Codex (Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy) | A sárkányölő deák - BELÉPŐ: 15 lej
18.00 Codex (Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy) | Boldog ember, akinek sokra nincsen gondja – In Memoriam Pálóczi Horváth Ádám (1760–1820)

21.00 ONLINE koncert | Babrik József: Virágom, virágom, Simó József a BAROZDA együttes alapító tagjának feldolgozásában

A fesztivál ideje alatt ingyen látogatható a Csíki Székely Múzeum A csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötő műhely állandó kiállítása. A szervezők arra kérik a hallgatóságot, hogy viseljenek maszkot, és tartsák be az egymás közötti 2 méter távolságot. Az online események a fesztivál Facebook-oldalán követhetők, a regisztrációval kapcsolatos részletek ugyanitt olvashatóak. Jegyek online, a fesztivál ideje alatt pedig a koncertek helyszínén, az előadások előtt egy órával válthatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?