Nem marad el idén a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Megrendezik a csíkszeredai Régizene Fesztivál 40. kiadását – jelentette be a hét végén a Fun FM rádióban Ferencz Angéla, a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója. A rendezvény megtartásához arra is szükség volt, hogy a helyi önkormányzat vizsgálja felül korábbi döntését, amelynek értelmében augusztus 31-ig minden közönség előtt tartott rendezvény megtartását felfüggeszti. A városi tanács pénteken hozott határozatot arról, hogy június 30-ától megtarthatóak a különböző rendezvények Csíkszeredában.

Bár minden eshetőségre felkészültek, alapvetően úgy terveznek a Régizene Fesztivál szervezői, hogy a nagy múltú rendezvény koncertjei nyilvánosak lesznek – mondta el rádiós nyilatkozatában Ferencz Angéla. Az igazgató kiemelte: a kültéri rendezvények megtartására érkezett a napokban régóta várt törvényi rendelkezés, amely pontosan meghatározza az események megtartásának feltételeit.

Az ebben rögzített pontos előírások ismeretében már biztosítottnak látják a szervezők a koncertek biztonságos megtartását és az eredeti időpontban július 10-19-e között megrendezik a 40. Régizene Fesztivált. A programban a tervek szerint helyet kapnak közönséget fogadó események és online elérhető tartalmak egyaránt. A rendezvény hagyományos elemét, a nyári egyetemet virtuálisan, hangszerbemutatók formájában fogják például megtartani. Az eseménnyel kapcsolatos információk megtalálhatók a Régizene Fesztivál Facebook-oldalán.

Önkormányzati igen a rendezvényekre

Az esemény megrendezéséhez szükséges volt az is, hogy Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata módosítsa korábbi határozatát a helyi rendezvények megtartásával kapcsolatosan. Ez a pénteki tanácsülésen megtörtént, így június 30. után helyet adnak a korábban augusztus 31-ig felfüggesztett szabadidős és kulturális programoknak. Ennek a döntésnek nyomán zöld utat kapott a júliusban tervezett Ezer Székely Leány Napja és a Régizene Fesztivál is, az egészségügyi és kulturális minisztérium legújabb rendelkezéseinek betartásával.

Csíkszereda önkormányzata az áprilisi 2020/100-as számú határozatában felfüggesztette a kulturális és sportrendezvények szervezését és támogatását 2020. augusztus 31-ig, de ugyanebben a határozatban azt is rögzítette, hogy – a járványügyi helyzet ismeretében – júniusban felülbírálják a helyi jogszabályt. A felülbírálat megtörtént, a testület egyhangúlag elfogadta a Füleki Zoltán alpolgármester által előterjesztett módosítást. A legfeljebb 500 fős részvételt (ülőhellyel rendelkező közönség száma) az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság 2020/26-os számú határozata rögzíti.

(Borítókép forrása: Régizene Fesztivál Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?