Csíkszeredába érkeznek korunk trubadúrjai: nemzetközi felhozatallal készül a régizene fesztivál

Egy év kényszerű online térbe vonulást követően újra a közönség jelenlétével tartják meg a Csíkszeredai Régizene Fesztivált. A rendezvény kilenc napja alatt többféle kor zenéjével, számos műfajjal találkozhatnak a zenerajongók, és a szervezők a családoknak külön „gyermeknappal” is kedveskednek.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2020-ban ünnepelte a 40. évfordulóját, azonban a járványügyi szabályozások miatt az előző évi rendezvényen hiányoztak a külföldi előadók és az események egy része az online térbe szorult. A szombaton rajtoló rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón Ferencz Angéla, a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, Sógor Enikő, Csíkszereda kultúráért felelős alpolgármestere és Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője számolt be az idei fesztivál részleteiről. Az eseményt Kovács László és fiainak fellépése vezette be, akik régi magyar táncdallamokat adtak elő a Mikó-vár szabadtéri színpadán.

Az ez évi fesztivál fő témája az utazás lesz – mondta el Filip Ignác. „Az utazás örök téma. Az elmúlt egy-másfél évben nem szabadott utazni, most megtesszük ezt zenében azokkal, akik velünk tartanak” – fogalmazott. Hozzátette: valamikor az utazás összefüggött a leírt zenével, hiszen például Kájoni János is nagyon sok nyugati zenét jegyzett le kódexében, amely a papok utazásai nyomán keletkezhetett. „A papok hozták magukkal a különböző országok zenéjét, ahol megfordultak. Nagyon sok külföldi zenész járt az erdélyi fejedelmek udvarában is annak idején. Most mi is elhozzuk a különböző országokból a zenészeket” – emelte ki a művészeti vezető.

A koncertek többsége valamilyen kapcsolatban lesz az utazással és a régizenén belül igyekeznek minden műfajt érinteni a középkortól, a reneszánszon át a barokk különböző műfajain át a rokokóig. A megnyitó koncertet szombaton a világhírű szerbiai Renaissance együttes fogja tartani, amely a világon az egyedüli állami költségvetésből fenntartott régizenei társulat. Filip Ignác kiemelte: minden évben igyekeznek az egyensúlyt megtartani abban, hogy a hazai régizene is jelen legyen a fesztivál kínálatában, így vasárnap például a baróti Kájoni Consort lép színpadra.A szerző felvételei

A programok során a családokra is gondoltak a szervezők, a záró hétvége szombatján várnak minden gyermeket „játszani, muzsikálni, kézműveskedni”. Ugyanezen a napon kiemelt esemény lesz a működésének 25. évét ünneplő Codex Régizene Együttes koncertje. Az esemény zárómozzanata a Barokk Fesztiválzenekar fellépése lesz.

A koncertek mellett hat régizenei kurzusra várják az érdeklődőket hegedű, furulya-fuvola, csemballó, viola da gamba, orgona és ének képzésen lehet részt venni a fesztivál ideje alatt. Utóbbi esetében a központi téma a virágének lesz, amely sajátosan magyar műfajnak tekinthető – mondta el Filip Ignác.

Csíkszereda „személyes története” a fesztivál

Sógor Enikő alpolgármester elmondta: személyes szálak fűzik az eseményhez, az elmúlt évtizedekben résztvevőként végigkísérte a fesztivált és alkalma volt egy kórus tagjaként, előadóként is jelen lenni, valamint a régizene mesterkurzusokon is részt vett két éven át. Mint fogalmazott: a régizene fesztivál Csíkszereda „személyes története”, amiről „csak szépet, jót és felemelőt” tud mondani.

Az elöljáró szerint az esemény a belassulás, a meditáció, az elmélyülés élményével ajándékozza meg a résztvevőket. „A fesztivál azt közvetíti, hogy nem csak az a jó, amit a mai kor hoz. Nem kell eldobnunk semmit, amit a régi korok kitermeltek, sőt, átgondolva, beillesztve mai életünkbe nagyon is megvan a helye. Ebben a rohanó korban nagy szükségünk van ezekre a belassuló, értékes, minőséggel teli pillanatokra, amit ez a fesztivál is nyújt” – fogalmazott az alpolgármester.

Ferencz Angéla kiemelte: a fesztivál szervezőinek egyik célkitűzése, hogy kiemeljék a helyi értékeket, a jegyértékesítő felületet is egy csíkszeredai vállalkozás biztosítja. A Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója elmondta, külön bérletet bocsátottak ki a nagycsaládosok részére, akik 120 lejért a fesztivál összes koncertjén részt vehetnek. A belépők 15 és 25 lej közötti áron válthatóak, amelyet az esemény támogatóinak köszönhetően tudnak ilyen hozzáférhető áron kínálni a szervezők.

Az igazgató megjegyezte: az esemény számos hazai és nemzetközi együttműködést indított el. Ferencz Angéla beszámolt arról az ösztöndíjról is, amelyet a fesztivál bevételeiből fognak biztosítani tehetséges, zenei képzésben részt vevő fiatalok számára. A fesztivál fellépői, meghívottjai ebben az évben Siklódi Ferenc grafikáját vihetik majd magukkal emlékként.

A fesztivál teljes programja és minden, az eseményhez kapcsolódó információ megtalálható a fesztivál honlapján, valamint Facebook-oldalán események formájában. A koncertekre a belépőjegyek a magtar.ro oldalon keresztül vásárolhatók meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?