Rendkívüli programmal jelentkezik idén a 40 éves Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Idén 40 éves a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A kerek évfordulót rendkívüli programmal készül megünnepelni a fesztivált szervező Hargita Megyei Kulturális Központ. Az év elején a rendkívüliséget biztosan nem így képzelték el, de mindent megtettek, hogy az idei fesztiválon is méltón ünnepelhessünk – közölték csütörtökön a szervezők.

2020. július 11-én kezdődik, és kilenc napon át tart az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelynek programkínálatában szabadtéri kiállítás, különböző koncertek, zenés emléktúra, borkóstoló, koncertvideók és hangszerbemutatók szerepelnek. A résztvevők emellett nosztalgiázhatnak a régi emlékek felelevenítésével, egy-egy archív felvétellel, meghallgathatják a korábbi fellépőket, részesülhetnek "a 40 év mesés történeteiben".

A közlemény szerint járvány okozta bizonytalanság próbára tette a szervezőcsapatot. Keresték a legjobb megoldást a folyton változó körülmények között. De végül örömmel jelentik be: a mostani helyzet lehetővé teszi a koncertek megszervezését is, így tíz eseményen találkozhat közönség és zenész. Ugyanakkor gondolnak azokra is, akik nem tudnak ideutazni, őket az online térben várják, kapcsolódjanak be az eseményekbe. Azt remélik, hogy így még több emberhez juthatnak el, és még több érdeklődőt vonzhatnak maguk köré, mint az eddigi években.

Még inkább a helyi művészek és értékek kerülnek előtérbe

"Külföldi és távoli előadóik lélekben velük lesznek, és természetesen várják őket nagy szeretettel jövőre, 2021. július 10–18. között" – közölték a szervezők. Fontosnak tartják kiemelni, hogy idén céljuk a zene és a helyi épített örökség kapcsolatának megmutatása. Tervük, hogy a zenei felvételek turisztikailag kiemelt, látványos épületekben készüljenek, felhívva a figyelmet környezetünk egyedi építészeti kultúrájára.

A csíkszeredai Régizene Fesztivál élt már meg nehezebb időket is, éppen ezért úgy gondolták, hogy ebben a különleges helyzetben még inkább szükséges, hogy a régizene szeretete, a régi hangszerek tisztelete és az ezeket körülvevő historikus világ újra összehozzon bennünket, mint ahogy azt már teszi 40 éve itt, Csíkszeredában.

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni.

Felhívák az érdeklődők figyelmét, hogy a programok között lesznek regisztrációhoz kötöttek is. Kérik, ezt szem előtt tartva tervezzenek, és időben regisztráljanak az eseményekre.

A fesztivál honlapján minden fontos információ megtalálható, a programokról érdeklődők pedig tájékozódhatnak az esemény Facebook-oldalán is.

Kapcsolódók

Kimaradt?