„A kultúra akkor él, ha mi éltetjük” – elkezdődött a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Nem a várudvarban, hanem rendhagyó helyszínen, a Mikó-vár előtti téren tartották meg szombat este az idén 40 éves Csíkszeredai Régizene Fesztivál megnyitóját. A járvány miatti korlátozások ellenére is színesre tervezett programsorozatot ígérnek júliust 15-ig a szervezők.

„Egy komplex, nagyon átgondolt, biztonságos programot álmodtuk meg” – mondta megnyitó beszédében Ferencz Angéla főszervező. Füleki Zoltán alpolgármester pedig arról beszélt, hogy a Mikó-vár előtti tér is gyönyörű környezetet biztosít a fesztivál elindítására.

Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője szerint öröm „végre újra együtt muzsikálni”, viszont nagy bánat, hogy nem a vár udvarán tarthatják idén a rendezvényt, ahol megszokták. A várudvaron ugyanis mindenki közel lehetett egymáshoz, „nagy beszélgetésekre” is lehetőség nyílt, felszabadultabbak lehettek a nézők. Elmondta, hogy a fesztivál időtartama alatt lesznek online hangszerbemutatók, online koncertek is, és nem marad el a megszokott Nyári Egyetem sem.

A megnyitót követően Ádám Gyula fotóművész és Muckenhaupt Erzsébet muzeológus megnyitotta a Joannes Kajoni 390 szabadtéri kiállítást, amely a Mikó-Vár előtti téren tekinthető meg. A tárlaton megtekinthetőek a ferences szerzetes főbb munkáit bemutató pannók, amelyek a közönség számára eddig nem látott gyűjteményekről, nyomtatványokról és kéziratokról készült fotókon mutatják be mindazt, ami Kájoni munkásságát fémjelzi.

A szabadtéri vándorkiállítás ízelítőt nyújt Kájoni életéből és korából, azokról a helyszínekről, ahol élt és tevékenykedett. A kiállítás interaktív, QR-kódot használva okostelefon segítségével belehallgathatunk a Kájoni-kódex, a Cantionale Catholicum, illetve az Organo Missale dallamaiba.

Vasárnap 18:45-től lesz újra élőzene a fesztiválon: egy 1726-ban elkészült, alt hangra komponált, rövid terjedelmű és takarékos hangszerelésű kantáta-előadást követhetnek az érdeklődők.  Johann Sebastian Bach: Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust – BWV 170 kantátáját Karácsony Noémi énekes és Geanina Sălăgean orgonaművész tolmácsolja, az előadás helyszíne a csíksomlyói kegytemplom. A koncert a fesztivál Facebook-oldalán élőben követhető.

Hétvégi online koncertek

Szombaton 21 órától a zenekedvelőknek a Kájoni Consort online koncertjében lehet részük, amelyet a miklósvári Kálnoky-kastélyból mutatnak be az előadók. A szervezők közlése szerit nemcsak a fesztivál négy évtizedes kerek évfordulóját ünneplik az előadók, hanem azt is, hogy a Kájoni Consort is csaknem 30 éve muzsikál együtt. Műsoraikon megtalálhatók Európa uralkodó udvarainak zenéje mellett a magyar és az erdélyi gyűjtemények egyaránt.

Július 12-én, vasárnap 21 órától szintén egy kerekebb évfordulót ünneplő előadás követhető az online térben. Az idén megalapításának 25. évfordulóját ünneplő kolozsvári Transylvania Barokk Együttes műsora Bach- és Vivaldi-műveket foglal magába. A koncertet a kolozsvári ferences kolostor impozáns falai közül közvetítik.

A fesztivál részletes programját itt találja. Filip Ignác művészeti vezető itt osztotta meg a gondolatait az olvasóinkkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?