Tizenhatodik századi doromb a hónap tárgya a Csíki Székely Múzeumban

Új kezdeményezésként minden hónapban bemutatja a hónap tárgyát a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum. A kiállított, ingyen megtekinthető gyűjteményi darabok a múzeum kevésbé ismert vagy a közönség által nem látogatható tárgyai közül kerülnek ki, és minden hónapban valamilyen tematika szerint választják ki őket. A július tárgya négy, különböző régészeti ásatáson előkerült doromb.

Júliustól minden hónapban bemutat egy kiválasztott tárgyat a Csíki Székely Múzeum. A hónap tárgya júliusban a Csíkszeredai Régizene Fesziválhoz kapcsolódóan a doromb, amelyből egyszerre négy példányt is közszemlére tesznek az új projekt keretében.

Az új kezdeményezésről Karda-Markaly Aranka, az intézmény igazgatója számolt be a Maszolnak. Mint a szakember elmondta: a hónap tárgya esemény nem a múzeum saját ötlete, számos gyűjtemény szervez hasonló akciókat.

„Ezzel általában az a múzeumok célja, hogy olyan tárgyat mutassanak be, amelyet a nagyközönség korábban nem láthatott, valamiért unikum és más kiállítás koncepciójába nem fért bele, vagy nem fog beleférni, esetleg újonnan szerzett, begyűjtött, adományként beérkezett darab. Nálunk eddig ilyen nem volt, de itt is sok olyan tárgy van a különböző gyűjteményeinkben, amelyet sosem látott a nagyközönség” – mondta el az igazgató.Fotók: Csíki Székely Múzeum

A Csíki Székely Múzeumban öt gyűjtemény található, az elképzelések szerint havonta mindig másik kollekció darabját mutatják majd be. A tárgyakat úgy választják ki, hogy kötődjenek az aktuális havi eseményekhez, évfordulókhoz, rendezvényekhez. Júliusban a részben a múzeumban zajló Régizene Fesztivál miatt esett a választás a dorombra. Ebből a hangszerből több példányt is őriz a múzeum, amelyekből rendhagyó módon négy, régészeti ásatásokon előkerült példányt mutatnak be, ezzel is érzékeltetve 16. századi széles körű elterjedését a csíki régió nemesi udvarházaiban – emelte ki Karda-Markaly Aranka.

A hónap műtárgyainak sorában a tervek szerint augusztusban a városnapokhoz kötődően Csíkszereda alapító oklevelének eredeti példányt állítják ki – árulta el az igazgató. Szeptemberben az iskolakezdés témájához keresnek tárgyat, ami egy 18. századi kalamáris lesz, októberben pedig a festészet napjához igazítják a választást.

A hónap tárgya a Csíki Székely Múzeum ajándékboltjában kialakított tárlóban kap helyet és ingyen megtekinthető – tette hozzá Karda-Markaly Aranka.

„Az utóbbi évek késő-középkori régészeti ásatásai során (a csíkvacsárcsi Sándor-kúria, a csíkkozmási Becz-udvarház, a csíkszentkirályi Andrássy-udvarház, a csíkcsomortáni 16. századi ház) több példánya került elő ennek a különleges népi hangszernek. A dorombot négyzetes keresztmetszetű vasrúdból hajlították meg nagyjából U alakúra, amely az alsó részén kiöblösödik. A régészeti leletanyagból származó dorombok többségének hiányzik a középső pengető része. A hangszer keletkezése ebben az esetben a 16. századra tehető, de általában a pontos kormeghatározásuk nehéz, hiszen nagyjából ugyanazok a formák élnek több száz éven keresztül szerte Európában. A tárgynak több párhuzamát is ismerik a szakemberek a középkori Magyar Királyság területéről” – olvashatjuk a kiállított hangszerekről a múzeum közösségi oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?