Csíki képzőművészek évfordulós kiállítása nyílt Csíkszeredában

Fotók: Csíki Székley Múzeum | Gegő ImreKiállítással ünnepelte bemutatkozásának 15 éves évfordulóját a Studio 9 művészcsoport a Csíki Székely Múzeumban. A csoportot alkotó csíki képzőművészek az eltelt másfél évtizedben több mint ötven alkalommal szerepeltek évente frissülő kiállításaikkal. Csíkszereda mellett több romániai és magyarországi városban állítottak ki.

A napokban nyílt meg a csíki képzőművészekből álló Studio 9 csoport legújabb, évfordulós tárlata. Mint a megnyitó alkalmával Túros Eszter művészettörténész elmondta: a helyi közönség jól ismeri a kiállító művészeket, akik bár nem műhelyként szerveződtek, tevékenységükkel, alkotásaikkal egy mind karaktersebbé váló alkotóközösség képét sikerült kialakítaniuk.

„.A csoport összetétele változott az évek során, néhányan lemorzsolódtak, helyettük újak csatlakoztak, Nagy Ödön szobrászművészt pedig örökre elvesztettük. A Studio 9, fennállása óta, számos nehézségen ment keresztül, hiszen nem mindig volt könnyű újra és újra lendületetbe jönni vagy vállalni a sok-sok önfeláldozással járó szervezési munkát. Ezek a nehézségek megedzették a formációt, és az a tény, hogy 15 éve hangsúlyosan jelen vannak az erdélyi műszeti szcénán a csoport működőképességét bizonyítja. És hogy van-e esély a folytatásra, az nemcsak a csoport tagjainak teherbírásán és alkotóenegiáin múlik, hanem a befogadó közönségen is, hiszen részben a viszzajelzések türkrében dől el, hogy hogyan, merre tovább. A Studio 9 ezúttal több mint kilenc alkotó munkáit mutatja meg közönségének, a jubileumi alkalomra meghívta régi tagjait is, akik közül néhányan éltek is lehetőséggel” – fogalmazott Túros Eszter.

A Studio 9 legkevesebb 9, ezúttal pedig 9+2 stúdiót jelöl. Néhányan a kiállítók közül talán csak a kiállítás terében és ürügyén találkoznak, itt viszont sajátos és megismételhetetlen összefüggésekbe rendeződnek alkotásaik – tette hozzá a művészettörténész.

A kiállító alkotókat üdvözölte Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója, valamint Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgáremstere, a képzőművészek részéről Xantus Géza mondott köszönetet a múzeum vezetőségének a megnyitó alkalmával.

A kiállító művészek: Bara Barnabás, Gergely Miklós Csaba, Gergely Zoltán, Kristó Róbert, Ráduly Mária Piroska, Szabó Árpád, Turcza László, Váncsa Mónika, Xantus Géza, illetve Keresztesz Györgyi és Botár László. A tárlat 2022. január 30-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?