Életmű-kiállítással köszönti Márton Árpád festőművészt a Csíki Székely Múzeum

Márton Árpád festőművész 81. születésnapja alkalmából nyitja meg legújabb időszakos tárlatát a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum. A kiállítással eredetileg a jelentős székelyföldi alkotó 80. születésnapját ünnepelték volna, ám a koronavírus-járvány miatt egy teljes évnyi tolódás után tudják megszervezni, ezért is kapta a 80+1 címet.

A pénteken nyíló időszakos tárlat alkalmával Székelyföld egyik legnagyobb hatású képzőművészének mintegy 150 alkotása tekinthető meg. A csíkszeredai közönség esztendők múltán ismét nagy felületen, a Csíki Székely Múzeum öt kiállítótermében testközelből szemlélheti a fiatalkora óta a városban élő és alkotó képzőművész hosszú és eredményes pályafutását bemutató tárlatot. A jeles alkalomból Teremtő kéz címmel katalógus is megjelenik a kiállított alkotásokból.

A tárlatot Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese és Túros Eszter művészettörténész, a Csíki Székely Múzeum muzeológusa nyitja meg. Emellett köszöntőbeszédet mond Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Gyarmati Zsolt házigazda, a Csíki Székely Múzeum igazgatója valamint közreműködnek a Nagy István Művészeti Középiskola diákjai.

A kiállítás 2021. november 28-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között.

Márton Árpád 1940. október 6-án született Gyergyóalfaluban. 1954–58 között a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Középiskola tanulója volt, 1958–64 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett festőművészeti és rajztanári diplomát. 1964-től a csíkszeredai reál–humán, majd a későbbi matematika–fizika líceum rajztanára, 1990-től a Nagy István Művészeti Szakközépiskola tanára nyugdíjba vonulásáig, 2001-ig. 1968-tól a Képzőművészek Romániai Szövetségének tagja, 1969–71 között a Hargita napilap grafikusa. 1974-ben a gyergyószárhegyi Barátság alkotótábor egyik alapító tagja (Gaál Andrással és Zöld Lajossal). 1992-től a Barabás Miklós-céh tagja, 1997-ben Gyergyóalfalu díszpolgárává avatják, 2000-ben Csíkszereda Önkormányzata tünteti ki Pro Urbe-díjjal. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt a városban, Székelyföldön, Magyarországon, és azon túl is. 2004-ben Szervátiusz Jenő-díjjal tüntetik ki Budapesten, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével.
Monumentális csíkszeredai munkája a Városi Művelődési Ház színháztermében az 1967-ben készült Cantata profana kerámiamozaik és a Millenniumi-templom altemplomának 2004-ben készült falfestménye.

(Címlapfotó: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?