Márton Árpád festőművész vezette A Nagy Rajzolásban a csíkszeredai gyerekeket

Az alkotó kedvű családokat Márton Árpád jubileumi tárlatának kiállítótereibe hívta szombaton maga a művész, és a Csíki Székely Múzeum közössége. Az Angliából elindult, A Nagy Rajzolás című mozgalomhoz csatlakozó akció nagy forgalomnak örvendett a Mikó-várban.

A 75 éves Márton Árpád gyergyóalfalvi származású festőművész és a Csíki Székely Múzeum múzeumpedagógusai családi tárlatvezetéssel indították szombaton A Nagy Rajzolás című megmozdulást. A nagy számban megjelent gyerekek kísérőikkel előbb a művész öt teremben helyet kapó jubileumi kiállításán végigvonulva figyelték meg a Márton Árpád festményeinek jellemzőit, majd közösen kísérletezhetnek a művész által használt képzőművészeti technikával.

„Azt a piculáját, de szépet rajzoltál!” – lehetett hallani a program vége felé szinte minden kis asztalnál. A Mikó-vár boltíves, földszinti terében, ahol Márton Árpád fejéhez kapva, minden felé nyújtott kis rajra kedvenc „piculás” szavajárásával reagált. Végigmenvén a téren, mindenkihez odahajolt, s a gyerekzsibongás és klasszikus háttérzene elegyében itt-ott vette egy zsírkrétát még, és javított a munkákon.

A terem padlóján, s a várudvari pódiumon is színes rajzok száradtak, a terem végében pedig vetítő segítségével lehetett inspirálódni a Márton Árpád festményeinek színvilágából.

A kicsik nagy élvezettel kanyarították papírra kedvenc témáikat, a háromórás programon biztatást kapva: rajzolni jó, rajzolni kell. Márton Árpád arra is biztatta a kicsiket, higgyenek benne, hogy bármit képesek lerajzolni. A kis tanítványaival a program végén együtt mosott kezet is a festőművész, és igazat adott nekik abban is, hogy saját rajzaikat büszkén hazavihetik.

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő, angol "The Big Draw", azaz "A nagy rajzolás" nemzetközi kampány célja, hogy minél többen vegyenek részt a közös vizuális alkotás folyamatában. 2015-ben a Big Draw mottója: Every Drawing Tells a Story, azaz "minden kép mögött egy történet rejtőzik". A Kampány a Rajzolásért egy angol, független, nonprofit alapítvány, amely a rajzolást úgy tekinti, mint a gondolatok, a kreativitás, a szociális és kulturális tevékenységek összekapcsolásának eszközét. Egyetlen célt tűzött ki maga elé több mint tizenöt évvel ezelőtt: mindenkit rávenni a rajzolás valamilyen formájára. Az évek során két fő rendezvénysorozatot indított annak érdekében, hogy rajzolásra buzdítsa mind a profikat, mind az amatőröket: A Nagy Rajzolást és a „power drawing”-ot. A kampány hosszú távú célja, hogy megváltoztassa a pedagógusok és a nagyközönség rajzoláshoz való hozzáállását, és kitörölje a beszédből azt a kifejezést, hogy „Nem tudok rajzolni.”

Kimaradt?