Környezetvédelmi projekteket indítottak Csíkszeredában

A Norvég Alap finanszírozásával megvalósuló két környezetvédelmi projekt nyitóeseményét tartották csütörtökön a csíkszeredai városházán. A programok összköltségvetése több mint 23 millió euró.

Két nagyszabású környezetvédelmi témájú projekt nyitóeseményét tartották csütörtökön délután a csíkszeredai városházán. Az egyik projekt az éghajlatváltozás megelőzésének és az ahhoz való alkalmazkodásnak a stratégiai keretét teremti meg Csíkszeredára vonatkozóan. A Vizes és tőzeges élőhelyek helyreállítása a központi régióban program fő célja pedig az ökológiai helyreállítást beavatkozást igénylő területek és alzónák azonosítása és értékelése.

„Örülök annak, hogy a Csíkszereda városháza szintjén képesek vagyunk a klímaváltozás problémáját különböző eseményeken keresztül cselekvési tervekre lefordítani” – fogalmazott bevezetőjében Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.A szerző felvétele

A projektindító eseményen felszólalt Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. A tárcavezető örömét fejezte ki amiatt, hogy Csíkszeredában indíthatják a bemutatott projekteket. A miniszter kiemelt jelentőségűnek nevezte mindkét programot, kitért a különböző élőhelyek megóvásának és helyreállításának fontosságára, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló közdelemre is.  

„Gratulálok a csíkszeredai önkormányzatnak, mert bebizonyította, hogy jó stratégaként kezeli a környezetvédelmet, beleértve az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és az ahhoz való alkalmazkodást. Biztos vagyok benne, hogy a szakértők konkrét módszereket fognak azonosítani a klímaváltozás hatásainak mérséklésére, például az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a vízkészletek hatékonyabb felhasználására” – fogalmazott Tánczos Barna.

A projekteket a csíkszeredai önkormányzat, valamint a Vadászati és Hegyi Erőforrások Kutatási és Fejlesztési Intézet valósítja meg a Környezetvédelmi Minisztérium által irányított RO-Mediu programon keresztül, a Norvég Alap finanszírozásával. Ez az első két projekt abból a tízből, amelyekre már megkötötték a finanszírozási szerződéseket több mint 19 millió euró értékben, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az eseményen jelen volt és felszólalt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Szép Róbert, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium államtitkára, valamint Marisanda Pîrîianu, a szaktárca külső források bevonzásáért felelős osztályának igazgatója is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?