Felzárkóztatnák a mélyszegénységben élőket Székelyudvarhelyen

Útjára indult Székelyudvarhelyen az a Norvég Alapokból finanszírozott, 470 000 eurós összköltségvetésű projekt, amely a mélyszegénységben élők felzárkóztatását tűzte ki célul. A projektindító sajtótájékoztatón a pályázatban résztvevő intézmények képviselői ismertették a részleteket.

Bemutatták a nyilvánosságnak a Gyulafehérvári Caritas és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közös projektjét, amelynek célja, szociális, medikális, szocio-edukációs és foglalkoztatási tevékenységek segítségével támogassa az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekeit, hogy iskolában maradhassanak. A szakképesítés nélküli felnőtteket pedig abban segítik, hogy kompetenciaigazolást szerezzenek és annak segítségével munkába állhassanak. A hétfői eseményen a pályázatban résztvevő intézmények képviselői ismertették a részleteket.

A Mindenki mindenkiért – Integrált szolgáltatások a székelyudvarhelyi hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért címet viselő projekt nem fogja megoldani az összes problémát, azonban rá tudja irányítani ezeknek a közösségeknek a figyelmét arra, hogy ők maguk is felelősek, nekik is tenniük kell a változásért” – közölte Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas szociális tevékenységének ágazati igazgatója.

A Gyulafehérvári Caritas és a városvezetés közös projektjét ismertették | Fotó: udvarhely.ro

„Hiszem azt, hogy ez a projekt a beszűkült értékrendünkön is képes lesz változtatni” – hangsúlyozta Pálfi Kinga, Székelyudvarhely alpolgármestere. Vetési Nándor, a Gyulafehérvári Caritas régiós koordinátora kiemelte, Székelyudvarhelyen nemcsak a roma közösségeket érinti a most induló projekt, hanem minden hátrányos helyzetű család számára segítséget kíván nyújtani. A 470 000 eurós összköltségvetésű pályázathoz felmérés is készült pontosan azért, hogy a valós problémákra tudjon megoldást kínálni.

„A marginalizált közösségek számára kíván segítséget nyújtani a pályázatból teljesen megújuló Budvár Szociális Központ” – mondta Vass Orsolya projektmenedzser. Kifejtette, épül továbbá egy szociális mosoda, valamint kialakítanak egy játszóteret is. Lesz továbbá korai fejlesztő központ, kompetenciaképzés, amelynek elvégzését követően igazolást is kapnak a résztvevők. Egészségügyi felmérő programot is indítanak, illetve teljesen megújul az asszisztensi szoba is.

Megtudtuk, hogy már idén március 1-jétől elindul az iskolaelhagyást megelőző program, amelynek lényege, hogy támogatja a mindennapi jelenlétet az oktatási intézményekben azzal, hogy a gyerekek a program során jutalomtáborokban vehetnek részt. A pályázat lebonyolításának következő két évét egy antidiszkriminációs kampány kíséri végig.

(Címlapkép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?