Antal Árpád: az Őrkő ketyegő szociális bomba, és a közpolitikák csak rontanak a helyzeten

Az elmúlt 30 év közpolitikái a problémák elmélyüléséhez vezettek, nem pedig a megoldáshoz, állapította meg Antal Árpád csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Sok mindent elárul a helyzetről, hogy idén Romániában az első megszületett gyermek anyja egy alig 15 éves lány volt” – mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szerint hiányos a szexuális felvilágosítás, létezik a családon belüli erőszak, és a meglévő közpolitikák azt ösztönzik, hogy a nagyon szegények sok gyereket vállaljanak, és abból éljenek meg.

Ezeken változtatni kell, hogy meg tudják állítani a ketyegő szociális bombákat, mint amilyen a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyed is, amely emellett közbiztonsági értelemben is ketyegő bomba, mondta Antal Árpád. Az elöljáró szerint az őrkői életkörülmények megváltoztatására rendelkezésre álló 7 millió euró sok pénz, de nem elég, hiszen annyira összetett a probléma, hogy 70 millió euró sem lenne elegendő.

Azzal ugyanis nem oldódik meg a probléma, hogy olyan ingatlanok épülnek, amelyekre van engedély, hanem szükséges az integrálás, az egészségügyi, oktatási helyzet megoldása és munkahelyek biztosítása is. Az nem vezet sehová, hogy az állam a szociális és gyermeknevelési segélyt biztosítja a mélyszegénységben élőknek, ahelyett hogy segítené a cégeket, hogy mélyszegénységben élőket alkalmazzanak és ők megéljenek a keresetükből. Gond az, hogy ez rövidtávon elégedetlenségeket szül, és ezt a kormányok nem merik felvállalni, mondta Antal Árpád.

(Címlapkép: Vargyasi Levente) 

Kapcsolódók

Kimaradt?