banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Az EU-n belül Romániában él a legtöbb szegény gyermek

Alig egy héttel a hónap közepén megjelent ENSZ-jelentés után, amelyben a jelentéstevő a politikai akarat hiányával vádolta meg az ország politikusait, amiért a lakosság negyven százaléka él mélyszegénységben, újabb lesújtó adatok jelentek meg Romániáról. 

Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat adatai szerint nálunk a gyerekek több mint felét fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztés. A szegénységben felnövő gyerekek egész életére kihatással vannak a gyermekkorban elszenvedett nehézségek. 

Az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezménye kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz és étkezéshez. Ennek ellenére a gyermekszegénység az uniós tagállamokban is probléma, az Eurostat statisztikái szerint a tavalyi évben mintegy 26 millió, vagyis minden negyedik gyermeket fenyegetett a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés Európában. Ez az Unió 28 tagállamában a gyermekek 27,7 százalékát jelenti. Bár az arányok nagyon eltérők, szinte valamennyi tagállamban élnek gyermekek nehéz körülmények között.

Az Unió sereghajtói Románia, Bulgária és Magyarország. Romániában a gyermekek 51, Bulgáriában 45,2, Magyarországon 41,4 százalékát fenyegeti a szegénység. A legjobb helyzet a skandináv országokban van, Dániában, Svédországban és Finnországban a legalacsonyabb a gyermekszegénység kockázata. 

Az alultápláltság jelensége szintén terjed Európában. Az UNICEF szerint 2008 óta Észtországban, Görögországban és Olaszországban megkétszereződött azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy legalább kétnaponta húst vagy halat fogyasszanak.

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?