A klímaváltozás helyi hatásainak mérséklésére nyert pályázatot Csíkszereda

Csíkszereda Önkormányzata 115 855 euró (573 ezer lej) értékben nyert pályázatot a Norvég Alapnál. Az összeget az önkormányzat az éghajlatváltozás várost érintő hatásainak mérsékelésére irányuló stratégiára fordíthatja. Korodi Attila polgármester csütörtökön írta alá a pályázat finanszírozási szerződését Bukarestben – írja közleményében a polgármesteri hivatal.

Az aláírást követően a polgármester elmondta, a pályázat fő célja az, hogy az önkormányzat több energiát és erőforrást fektessen a klímaváltozás hatásainak mérséklésébe, illetve az azokhoz való alkalmazkodáshoz szükséges stratégiai tervezésbe. Meg kell találniuk azokat a konkrét eszközöket, amelyek Csíkszereda vonatkozásában hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás megelőzéséhez és hatásainak csökkentéséhez, ilyen például az üvegházhatást kiváltó gázok csökkentése, a vízforrások ésszerű használata, az épületek hatékony energiafelhasználása, vagy a megújuló energiák széles körű használatának népszerűsítése.A polgármester Bukarestben írta alá a pályázat finanszírozási szerződését | Fotó: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala

„Gondolunk rá vagy sem, a klímaváltozás mindannyiunkat érintő probléma, emberként és intézményként is foglalkoznunk kell vele” – szögezte le a polgármester.

A városháza közleményében rámutatnak, első körben diagnosztikai tanulmány készül a várost érintő éghajlatváltozásról, kockázati tényezőkről. Azt követően dolgozzák ki a Csíkszeredát érintő klímaváltozás hatásait mérséklő tervet, amely konkrét javaslatokat tartalmaz az alkalmazás módjára, a szükséges erőforrásokra, lehetséges partnerekre és anyagi forrásokra vonatkozóan is. A harmadik lépés a lakosság és a helyi intézmények informálása konzultációk és találkozók révén. Továbbá az önkormányzat munkatársai szakmai képzésen vesznek részt, amelyen többek között megtanulhatják, hogyan alkalmazhatják a klímaváltozást mérséklő intézkedéseket az urbanisztika terén. A projekt futamideje egy év.

(Címlapkép: Gábos Albin)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?