banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A globális felmelegedés miatt egyre világosabb lesz a madarak színe

A túlmelegedés egy komoly probléma a hosszú távon repülő madarak számára, és a halványabb tollazat, ami több hőt ver vissza a nap melegéből, lehet az egyik módja annak, hogy megbirkózzanak vele, írja az origo.hu portál.

Az összes, körülbelül 10.000 madárfajt vizsgáló tanulmány azt találta, hogy minél távolabb vonulnak a madarak, annál sápadtabb a tollazatuk. Valószínűleg azért, mert ez segít a napfényben repülő madaraknak hűsen maradni, állítja Kaspar Delhey a németországi Seewiesenben lévő Max Planck Intézet ornitológiai részlegének biológusa.

„Az eltérés kicsi, de ez gyakori, amikor a gerincesek egész osztályára jellemző színváltozás magyarázatáról van szó. A tollazat különösen diverz és sok faktor hajtja az színek evolúcióját, amelyekből a vándorlás csak egy"– tette hozzá Delhey.

 Fotó: Pixabay

A kutatók a Handbook of the Birds of the World fotóit használta, hogy rangsorolja a madarak tollazatának világosságát 0-100-ig, külön fajként kezelve a hímeket és nőstényeket, mert a nemek színezete gyakran eltérő. Azt találták, hogy a rövidtávú vándorok jelentősen világosabbak, mint a rezidens madarak, és a hosszú távú vándorok sokkal világosabbak, mint a rövid távú vándorok.

Ezeknek a ténymegállapításoknak az egyik következménye az, hogy a vándorló madarak a bolygó melegedésével még nehezebben maradnak hűsen. Az emelkedő hőmérsékletek a sötétebb fajokat arra kényszerítheti, hogy csak éjszaka repüljenek, amikor vándorolnak, vagy még magasabban repüljenek napközben. A szakemberek szerint ezeknek a reakcióknak valószínűleg ára lesz, amely csökkentheti az egyének túlélését, potenciális negatív következményekkel populációs szinten.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?