Ragyog az öröm fénye Csíkszeredában advent harmadik vasárnapján

Az öröm fényét hozta el Csíkszeredába advent harmadik vasárnapja. A központi parkban szervezett gyertyagyújtáson Bíró István, református tiszteletes tartott áhitatot, amelyet a József Attila Általános Iskola Csicsergők gyerekkórusa tett teljessé.

Gyermekek csengő éneke töltötte be Csíkszereda központi parkját vasárnap kora este. A József Attila Általános Iskola Csicsergők kórusának előadása vezette fel és zárta advent harmadik vasárnapján a gyertyagyújtás ünnepét. A zord időjárás és az egész napos eső sem tántorította el a városlakókat, nagyon sokan vettek részt személyesen ez alkalommal is az eseményen.

Bíró István református lelkész Pál Apostol Filippiekhez írt leveléből való idézette vezette fel szónoklatát.Bíró István református tiszteletes | Fotó: Farkas Endre

 „Örüljetek az Úrban mindig! Újra mondom: Örüljetek! Ismerje meg mindenki a ti szelídségeteket! Az Úr közel van! Ne legyetek semmiben sem aggodalmaskodók, hanem minden helyzetben hálaadással végzett imádságban és könyörgésben terjesszétek a kéréseiteket Isten elé!” (Fil 4,4–6)

Az öröm-vasárnap éppen e sorok után kapta elnevezését. A tiszteletes feltette a kérdést a ma emberének: „Van-e igazi örömünk? Tudjuk-e igazi örömmel élni a mindennapjainkat? Tudunk-e örömmel készülni a karácsony ünnepére, örömmel várakozni?” – hangzott el. Mint Bíró István kifejtette, az öröm nem köthető különböző élethelyzetekhez, tudnunk kell örülni akkor is, amikor „ebben az összekuszált világban élünk, minden bizonytalan, nem úgy alakul az élet, ahogy azt szeretnénk”.

Felidézte Pál apostol sorai születésének körülményeit, amikor láncra verve, börtönbe vetve, szorult helyzetében is tudta vigasztalni a Filippi városában élő keresztényeket. „Az apostol számára az öröm nem egy érzés, nem egy hangulat, hanem lelki állapot” – hangsúlyozta a tiszteletes. Rámutatott: a legfontosabb feladat az ember számára minden külsőség között meglátni, amiről valóban szól az ünnep: az Istenről, hiszen mint fogalmazott: „az igaz öröm alapja és forrása az Istentől van”.

Bíró István kiemelte: az öröm napján tudnunk kell megállni, számba venni az életünket és hálát adni mindazokért, akik körülvesznek bennünket, a testi és lelki javakért, ne uralja napjainkat az aggodalom és a félelem.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?