Színes ünnepváró programokkal készül Csíkszereda

Korcsolyapálya, karácsonyi könyvvásár, meseváros, gasztronómiai utca is gazdagítja a csíkszeredai ünnepváró programok sorát. A városvezetés szándéka szerint az adventi időszak a gyermekkor világába repíti a hargitai megyeszékhely lakóit.

Szabadtéri korcsolyapályát hoz a Mikulás a csíkszeredaiaknak, az előkészületek már javában folynak, hogy hamarosan a város főterén hódolhassanak a korcsolyázásnak a téli sportok szerelmesei. Minderről és az adventi időszakot kísérő programokról Korodi Attila polgármester és Sógor Enikő alpolgármester tájékoztatta a sajtó képviselőit a csütörtökön tartott helyszíni sajtóeseményen.

„Közös ünnepléseinkre idén is ránehezedtek a járványügyi korlátozások. Ebben a távolságtartásra kényszerítő időszakban különösen fontos, hogy a lehetőségekhez mérten mégis egymás közelében maradjunk, hitben, szeretetben. Ezért Csíkszeredában idén is lehetőség lesz a közös ünneplésre – személyes jelenléttel és online is” – fogalmazott Korodi Attila polgármester.Korodi Attila Polgármester és Sógor Enikő alpolgármester | Fotó: Farkas Endre

A városvezető elmondta: az ünnepi díszvilágítást némileg újragondolták és gazdagabbá tették idén. A templomok mellé angyalokat idéző díszítőelemeket helyeznek ki, és a városbejáratoknál is új elemekkel gazdagodik az ünnepi díszítés. Az önkormányzat 130 ezer lejt különített el arra, hogy a karácsonyi fényekkel ünnepélyessé tegyék a várost, hangzott el.

Szabadtéri korcsolyapálya épül

Újdonság a helyszínen bemutaott főtéri korcsolyapálya is, amelyet a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulással partnerségben működtetnek, a társuláson keresztül pedig a megyei tanács és a szomszédos községek is közvetetten hozzájárulnak a fenntartásához – részletezte a polgármester. A megnyitást Mikulás környékére tervezik, és a pálya februárig várja a korcsolyázókat, tette hozzá.

A város a tavalyihoz hasonlóan két karácsonyfát helyez el közterületen, mindkét fenyőfa a helyére került a napokban. Az egyik a központi parkban, a másik a Majláth Gusztáv Károly téren áll, mindkettő magánadománynak köszönhető. Előbbinél díszítik az adventi koszorút, és a tavalyihoz hasonlóan itt lesznek az adventvasárnapi zenés áhítatok is – mondta el Korodi Attila.

Középpontban a gyermekek

Sógor Enikő alpolgármester kifejtette: ebben az évben a gyermekeket, az ifjúságot helyezték az ünnepre valóhangolódás középpontjába. Ennek megfelelően választották ki a hagyonányos adventi gyertyagyújtás szónokait és közreműködő művészeti csoportjait is.

November 28-án, vasárnap 17.00 órától Kalányos Ottó csíkszentkirályi segédlelkész tartja az áhítatot, és az Árvácska együttes énekel. A további alkalmakkor Solymosi Alpár unitárius lelkész, Bíró István református lelkész és Küsmödi Csongor Ignác, a Szent Kereszt plébánia segédlelkésze osztja meg ünnepi gondolatait, énekszóval pedig a Psalite kórus, a Csicsergők (a József Attila Általános Iskola kórusa) és Ádám Katalin, valamint a csíkszeredai Serketáncosok járulnak hozzá az ünnepi hangulat megteremtéséhez. Mind a négy alkalommal élőben közvetítik az eseményeket a Csíkszereda Városháza Facebook-oldalán.Fotó: Csíkszereda Városháza/Facebook

Mindezen túl különböző vásárokkal várják az érdeklődőket a központi parkban és a Promenádon. November 26-a és december 19-e között a karácsonyi gasztroforgatagon kóstolhatnak a legkülönfélébb ínyencségeket az arra járók: a parkban és a Promenádon hétfőtől péntekig 15–20 óra között, szombaton és vasárnap 11–20 óra között vásárolhatnak meleg italokat, szendvicseket, gesztenyét, édességeket és péktermékeket.

Hétvégenként ugyanakkor tematikus vásárok lesznek: december 4–5-én a Promenádon lakásdekorációs és karácsonyi díszek, társas- és gyermekjátékok közül válogathatnak, a Csíki Moziban pedig könyvvásár lesz; december 11–12. között ugyancsak a Promenádon ruhákat, táskákat, ékszereket és egyéb kiegészítőket, kozmetikumokat vásárolhatnak az érdeklődők; december 18–19-én szervezik a Delikates vásárt, szintén a Promenádon, ez idő alatt pedig képzőművészeti vásár is lesz a Csíki Moziban. Mindezek mellett újdonság lesz a központi parkban berendezett meseváros is, továbbá idén is vissztér a Mikulás-vonat, köszönthetjük a kerékpáros Mikulásokat, lesznek koncertek és egyéb meglepetések.

A szabadtéri rendezvényeken bárki részt vehet a maszkviselés és a távolságtartás feltétele mellett, a zárt térben történő eseményekre azonban csak a zöld igazolvánnyal rendelkező személyeket engednek be a szervezők.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?