Polgármestersége első évét értékelte Korodi Attila

A csíkszeredai városházán tartott sajtóeseményen értékelte mandátuma első évének eredményeit Korodi Attila, Csíkszereda 2020-banmegválasztott polgármestere. A városvezető intenzívnek, pozitívnak, ugyanakkor „hihetetlenül” nehéznek nevezte a mögötte álló időszakot.

Egy évvel ezelőtt iktatták be hivatalába Korodi Attilát, Csíkszereda polgármesterét. Az elöljáró csütörtökön a sajtó nyilvánossága előtt számolt be a mögötte álló időszak eredményeiről, és a jövőbeni tervekről is szót ejtett. A polgármester felvezetésként elmondta: pozitívnak látja az elmúlt évet, amelyben új fejezeteket tudtak nyitni a csíkszeredai városháza működésében. Ugyanakkor úgy fogalmazott: hihetetlenül nehéz megtalálni a feladatok közötti egyensúlyt, mivel még számtalan területen várnak kihívások a városvezetésre.

Korodi Attila pontokba szedve számolt be a városvezetés tevékenységéről több alkalommal utalva a választásokat megelőző kampány időszak vállalásaira, ígéreteire.

A gazdasági élet kérdéseinél kitért arra, hogy Csíkszereda vezetése elkötelezett a vállalkozóbarát város megteremtésére. Ennek érdekében igyekeztek normalizálni és csökkenteni a vállalkozások kiadásait. Például igazságosabbá tették az adózási rendszert azáltal, hogy a különböző városrészekben működő cégek a hely sajátosságainak megfelelően fizessenek az infrastrukturális adottságoknak megfelelően. A polgármester beszámolt a gazdasági szereplőkkel létrehozott városi konzultatív tanács, valamint a gazdaságfejlesztési iroda megalakításáról.

Korodi Attila kiemelte: nem csak a bejártott, sikeres nagyvállalkozókra gondoltak, hanem a kisebb, vagy éppen kezdő cégekre is, ezért is határozták el egy coworking iroda létrehozását az egykori Kossuth utcai galéria helyén és rakták le egy ipari inkubátor-rendszer alapjait. A gazdaságfejlesztés eredményeként Korodi Attila megemlítette a Caola Zrt-vel kötött stratégiai megállapodást is.

Jó hírét vinni Csíkszeredának

Korodi Attila kitért arra, hogy Csíkszereda megítélését, meghatározzák a városban megszervezett rendezvények. A polgármester 12 nagyszabású eseményt említett meg, kiemelte többek között az újra megszervezett Csíki Jazzfesztivált, az Ákovita párlat- és pálinkaversenyt, a Hargitafürdőn szervezett rallyversenyt, a Runnung Festet, vagy éppen az Unscene egyetemi színházi fesztivált. Kiemelte: igyekeztek az országos médiában hírt adni ezekről az eseményekről, hogy ezáltal is növeljék a város ismertségét és idegenforgalmi vonzerejét.

Az elöljáró hosszan beszélt a családokat érintő tevékenységekről, kezdeményezésekről kiemelve az idősek, a fiatalok, a speciális élethelyzetben élő családok helyzetét. Korodi úgy fogalmazott: évről-évre többet tennének azokért az idősekért, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek Csíkszereda fejlődéséért. Példaként említette a közlekedésbiztonság terén tett erőfeszítéseket, a gyalogos átjárók biztonságosabbá tételét, a közvilágítés javítását.

A polgármester kiemeltea Gyulafehérvári Caritas-szal kötött együttműködési megállapodást, a szervezet az idősellátás területén vállalt partnerséget. Szó esett egy időseket foglalkoztató nappali központ és egy nappali klub kialakításáról is. Korodi Attila kiemelte a speciális élethelyzetben levő családokat, az életrehívott konzultációs családi tanácsot, valamint megemlítette a kibővített védőnői hálózatot.

Új, változó igények

A fiatalokkal kapcsolatosan Korodi Attila elmondta: új, változó igényeknek kell megfelelniük. A városvezetés igyekezett együttműködést kialakítani a városban működő diáktanácsokkal. A polgármester beszámolt a lakásépítések engedélyeztetési folyamatainak megkönnyített eljárásairól, de megemlítette a skateparkok kialakítását is, amelyek közül az első a városi parkban hamarosan elkészülhet.

Az oktatás területére kitérve Korodi Attila beszámolt az óvoda- és iskola épületek korszerűsítéséről. Ebben a folyamatban több épület elkészült, van, ahol folyamatban van a munka és olyan is, ahol a tervezési folyamatok zajlanak. A polgármester elmondta: bölcsődeépítésre is pályázik a város a helyreállítási alaphoz, ugyanakkor az egyházi építésű bölcsődével is megállapodást fognak kötni. Kiemelte emellett két új tipegő csoport indulását is.áKorodi Attila a fiatalokkal kapcsolatosan kiemelte még a városban működő prevenciós programokat, amelyeket a Kalot egyesület, valamint a Segítő Mária Gimnáium végez.

Külön pontban tárgyalta a polgármester a közbiztonság problémáit. Korodi Attila nagy eredményként értékelte a helyi rendőrség vezetőjének kinevezését és beszámolt közlekedési változásokról is.

Korodi Attila kitért az „elfeledett” városrészekre. Az elöljáró szerint több évtizedek lemaradásokat és elhanyagolt helyzeteket kell kezelniük. Ennek keretében kialakítják a csibai és a szécsenyi víz- és csatornahálózatot, majd az aszfaltozási munkákat is megtervezik.

A polgármester elmondta: megvalósult a nyitott városháza intézményének megteremtése, amit a koronavírus-járványhelyzet a jelenlegi időszakban átmenetileg megszakított. Korodi Attila kiemelte: igyekeztek átláthatóvá tenni a városházi döntéshozatalokat. Két nagy közvita zajlott le a lakosság körében: a szökőkutak és a Mikó-vár,  régi kórházépületek körüli területek hasznosítása témakörében.

Korodi megemlítette a mobilitási pályázat változásait, a tömegközelekedés fejlesztését, autóbuszok lízingelését és a gázüzemű buszok közbeszerzési eljárását is. Ezen kívül szólt a kiterjesztett sporttámogatások rendszeréről, a metropolisz övezet létrehozásáról és a zöld civil szervezetekkel való együttműködésről is.

Újságírói kérdésre Korodi Attila elmondta: a csíksomlyói tűzkárosult romák helyzetének rendezése során jelenleg olyan terület vásárlásán dolgoznak, ahol az Erős Zsolt Arénában elhelyezett családok számára krízisközpontot alakíthatnak ki. A polgármester szerit a vásárlásra vonatkozó szerződéstervezetet elküldték az eladónak, rajta múlik, mikor fogadja el azt.

(Borítókép: László F. Csaba)

Kapcsolódók

Kimaradt?