Élhető, fejlett, digitalizált Csíkszeredát szeretnének 2030-ra

Folyamatban van Csíkszereda 2030-ig szóló Integrált Városfejlesztési Stratégiájának (IVS) kidolgozása. A lakosság bevonásával készülő program részleteit kedden sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Csíkszeredának jelenleg 2025-ig van elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégiája, amely alapján számos fejlesztés történt az elmúlt években a városban – mondta város központi részében tartott keddi sajtóeseményen Korodi Attila polgármester.

„Az erre az évtizedre tervezett európai regionális fejlesztési keretprogramok, valamint az újjáépítési program is, amely a járványhelyzet miatt megfogalmazódott európai uniós szinten, olyan új eszközöket és prioritásokat jelölt meg globálisan, amelyekhez igazodnunk kell” – emelte ki a városvezető. Hozzátette: ha meg kellene fogalmaznia, hogy tíz év múlva Csíkszereda milyen helyzetben lesz, akkor azt mondaná, élhető, versenyképes, zöld és a nehézségben lévő embereket felkaroló városra gondol, ahol jó élni, családot alapítani, és ahol az iskolák padjaiból kikerülő diákok meg tudnak kapaszkodni.

„Ez egy olyan város, amelyről álmodunk és az álmunk azért frissül mindig fel, mert közben az évtizedek mindig haladnak előre” – fogalmazott Korodi Attila. A polgármester kiemelte, Csíkszereda nem csupán egy város, hanem térségi központ is, a mintegy 80 ezres csíki közösség „gravitációs központja”. Ennek értelmében a következő időszak fejlesztési stratégiáit úgy kell megfogalmazni, hogy az tartalmazza azokat a térségi elemeket, amelyek a várost a vidékhez kötik.

A fejlesztési stratégiát a Bíró Zoltán társadalomkutató, antropológus által vezetett városházi munkacsoport dolgozza ki, amely szakemberek bevonásával és közviták alapján indítja el ezt a folyamatot.

„Mivel érvényben lévő stratégiánk van, tehát a gerince adott, az a legfontosabb, hogy hogyan tudjuk ezt update-elni, felfrissíteni, aktualizálni és Szereda 2030 címszó alatt megfogalmazni azt a stratégiát, ami elengedhetetlen” – mondta el Korodi Attila.

Bíró Zoltán kiemelte, hogy négy alappillérre épül a fejlesztési stratégia. „Az első az életminőség és társadalmi jólét program, amely infrastruktúrára és szolgáltatásokra vonatkozó fejlesztéseket tartalmaz majd. Benne lesz másodikként a versenyképességre és a smart-programokta való hangsúly helyezés. A harmadik nagyobb prioritás a zöld Csíkszereda-program lesz. A negyedik a társadalmi felzárkóztatással kapcsolatos programcsomag” – részletezte a szakember.

Emellett fontosnak tartotta kiemelni, hogy a város integrált fejlesztési stratégiája két másik stratégiához is kapcsolódik. Az egyik a város közlekedésével, mobilitásával foglalkozó dokumentum, a másik a metropoliszövezet fejlesztési dokumentuma. Bíró Zoltán kiemelte: szeretnék, ha a lakosság is hozzájárulhatna a stratégia kidolgozásához a saját ötleteivel, elképzeléseivel. Ezért elkészítettek egy két nyelven elérhető lakossági kérdőívet, amely hamarosan kitölthető lesz a városháza honlapján keresztül, valamint az iskolák segítségével eljuttatják a háztartásokba is.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?