banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Eljárások útvesztőiben – késik a csíksomlyói tűzkárosult romák lakhatásának megoldása

Bürokratikus akadályai is vannak a csíksomlyói tűzkárosult roma családok helyzete rendezésének. A közigazgatás „lassan őrlő malmai” miatt még mindig nem sikerült az Erőss Zsolt Arénában elhelyezett több mint száz személy lakhatásával kapcsolatosan érdemben előrelépni, noha a helyi önkormányzat még a tavasszal 4,4 millió lej azonnali támogatást kapott a kormány tartalékalapjából erre a célra. Kérésünkre Sógor Enikő, Csíkszereda szociális ügyekért felelős alpolgármestere foglalta össze az aktualitásokat.

A közelmúltban megjelent írásunkban összegeztük a szociális munkások, segítő szakemberek szemszögéből azokat a folyamatokat, amelyek az Erőss Zsolt Arénában elhelyezett csíksomlyói tűzkárosult roma családokat érintik. A különböző segélyszervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy az Arénában élők az ott töltött nyolc hónap alatt jelentősen előreléptek bizonyos dolgokban és igyekeznek felhagyni korábbi szokásaikkal, életmódjukkal.

Mindezt a Maszol érdeklődésére Sógor Enikő, Csíkszereda szociális ügyekért felelős alpolgármestere is megerősítette. „A szándékunk az volt, hogy szétválasszuk őket, hogy ne kerüljenek vissza ismét egy tömbbe, így biztosítva a felzárkózást számukra. A gyerekeket beírattunk óvodába, iskolába, valamint a felnőttek munkát vállaltak, amellett, hogy a második esély programba is részt vesznek. A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatóság munkatársai családi mentorálást is biztosítanak számukra, valamint a közösségi asszisztensek higiéniai nevelésben is részesítik őket” – sorolta az alpolgármester.

Hozzátette: heti két alkalommal egyeztet a roma közösség választott képviselőivel és a látogatások alkalmával maga is azt tapasztalja, hogy tisztábbak, nyugodtabbak a romák, különösen a gyerekek, emellett az iskolához, a munkához, munkába álláshoz való viszonyulásuk is más lett.Átmeneti szállás - lassan 9 hónapja | A szerző felvételei

„Valóban szeretnének már másképp élni, komolyabban venni az elvállalt feladatokat” – hangsúlyozta Sógor Enikő. Mint fogalmazott, a legtöbben hálásak azért, amit tesznek értük és nagyon igyekeznek erőfeszítéseket tenni azért, hogy más életük legyen. Az alpolgármester megjegyezte, hogy a roma családok számtalan negatív reakciót kapnak minden nap azzal kapcsolatosan, hogy nem hisznek bennük az emberek, nem hisznek abban, hogy változni tudnak.

Leköti az önkormányzat energiáit

„Ezzek a negatív reakciók nagyon nehézzé teszik a munkatársaink erőfeszítéseit. Naponta legalább kilenc városházi alkalmazott kap feladatot az Arénában lakókkal kapcsolatosan. A szociális igazgatóság munkatársainak az erőfeszítése nyomán történik az iskolába-, óvodába-, második esély programba való beíratás, ugyanúgy a munkahelyi mentorálás, a munkába állítás folyamata” – fogalmazott az elöljáró. Mindeközben az Arénában feladatot vállaló Gyulafehérvári Caritas alkalmazottai elsősorban az otthon maradó fiatalasszonyokkal, gyermekekkel foglalkoznak, valamint az iskolából hazatérő gyerekek másnapra való felkészülését segítik, de a higiéniai felkészítésükkel is törődnek – emelte ki Sógor Enikő.

A munkavállalás kérdése az a terület, amit a legtöbben kritikusan vetnek fel a közösséggel szemben. Sógor Enikő elmondta, összesen 38 felnőtt jelentkezett a háromhónapos németországi idénymunkára, viszont a munkáltató visszalépett, így nem tudtak kiutazni és dolgozni. Ellenben a nyár folyamán voltak olyanok, szám szerint 17-en, akik önerőből jutottak ki külföldre, idénymunkára – tette hozzá.Napirend

Ezen kívül öten helyezkedtek el a regionális hulladékgazdálkodási vállalatnál, ők jelenleg is dolgoznak. „A napokban újabb állásajánlatot kaptunk, így elindítottuk szintén öt ember alkalmazásának folyamatát ugyancsak a hulladékgazdálkodási vállaltnál. Az idénymunkára visszatérve jelen pillanatban is 34 személy vállalt krumpliszedést, az Arénából és a Somlyó 33 telephelyről” – közölte az alpolgármester.

Közoktatás, szakképzés a jövőért

A munkavállalás mellett a közoktatásban való részvétel is alapvető jelentőséggel bír a csíksomlyói roma közösség boldogulása szempontjából. Az idei tanévet mindenki jelenléti oktatással kezdte, így a tavalyi évhez hasonlóan autóbusszal mennek a gyerekek iskolába Csíksomlyóra, valamint óvodába, a többi gyerek pedig gyalogosan megy Taplocára tanulni. Az Aréna gyermeklakói közül 39-en vesznek részt közoktatásban, amelyből 12-en óvodába járnak.  Csökkentett látogatási, esti programba 11 személyt írattunk be a 9-12. osztályba a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskolába.

A közoktatás mellett több kezdeményezés is szolgálja az Arénában élők továbbképzését. Ilyen volt az autósiskolába való beiratkozás és a jogosítvány megszerzése. Eddig három személy szerzett járművezetői engedélyt és további hárman megkezdik autósiskolás tanulmányaikat, ami az állandó lakcím hiánya miatt csak rendkívüli eljárás mentén volt lehetséges – mondta el ezzel kapcsolatosan Sógor Enikő. 

A bürokrácia útvesztőiben

Márciusban az RMDSZ javaslatára 4,4 millió lejt utalt ki a kormány a tartalékalapból a csíksomlyói tűzkárosultak helyzetének rendezésére. Az összeget a hátrányos helyzetű családokból származó gyermekeket befogadó iskola és szociális lakások építéséhez szükséges telkek vásárlására, a lakókonténereket kiegészítő, egyéb mindennapi szükségleteket ellátó konténerek beszerzésére, a teljes konténerrendszer közművesítésére és az ehhez szükséges telek vásárlásra lehet fordítani.

Sógor Enikő a Maszol kérdésére az összeg felhasználásával kapcsolatosan úgy fogalmazott: a közigazgatás „lassan őrlő malmai” miatt konkrétumot nem tud mondani. „Eljutottunk oda, pár nap kérdése, hogy a tanácsi határozattal megfelelőnek nyilvánított vásárlási folyamat megtörténjen. Amint megvan a terület, következik, hogy a sürgősségi tartalékalapból igényelt konténereket lehívjuk és az ideiglenes krízisközpontot kialakítsuk” – mondta az alpolgármester.

Az alpolgármester kifejtette: az elhúzódó telekvásárlás okai között szerepel az állami költségvetés késői elfogadása (amely csupán áprilisban történt meg - szerk. megj.), valamint a kormány által kiutalt pénzösszegek májustól kezdődő felhasználhatósága. Ismert probléma, hogy az önkormányzat nem rendelkezik alkalmas területtel a lakhatási körülmények biztosítására.

„Többrendbeli, időigényes vásárlási folyamatot kezdeményeztünk a megfelelő helyszínek megtalálása érdekében, ugyanakkor a közbeszerzési eljárási folyamatok határidő-kötelezettségeinek is eleget kellett és kell tenni. Ha csak a tanácsi határozattal elfogadott vásárlási szándékot követő független szakértői felértékelés folyamatát említem, az önmagában másfél hónapot vett igénybe. De említhetem, mint hátráltató tényezőt a lakosság részéről több rendben érkező tiltakozó, elutasító leveleket, amelyek eléggé behatárolták a területkeresés folyamatát" - részletezte Sógor Enikő. Ugyanakkor hangsúlyozta: már közel állnak a vásár nyélbe ütéséhez. 

El fog számolni az önkormányzat

A 4,4 millió lejes célzott kormánytámogatásról az alpolgármester elmondta: több fejezetre és támogatástípusra bontva nyújtanak segítséget az összeg felhasználásával.

„600 ezer lej került pályázati kiírások finanszírozására, az oktatási-nevelési felnőttoktatási képzések szervezésére hátrányos helyzetű csoportok számára. Az oktatási és képzés béli felzárkóztató programokat is három intézmény munkatársai bonyolítják le : a megyei és a városi szociális igazgatóság, valamint civil szervezetként a Máltai Szeretetszolgálat és a Gyulafehérvári Caritas munkatársai" - emelte ki Sógor Enikő.

Ugyanakkor a szociális szolgáltatásokra szintén 600 ezer lejt különítettek el. A kormánytámogatás többi része a telekvásárlást, illetve a tervezett krízisközpont technikai kialakítását szolgálja.

Az Arénában lakó családok étkezetetési költségeinek fedezése különböző támogatásokból biztosított - közölte Sógor Enikő. Jelenleg az egyik élelmiszer-nagyáruház hozzájárulásával valósul meg a reggeli és a vacsora kiosztása 60 gyermek részére. Az önkormányzat a vonatkozó törvény értelmében 103 személynek naponta egy meleg ebédet biztosít 15 lej értékben. Az egyszeri meleg ebéd értékét önkormányzati határozattal hagyták jüvá a törvényes előírásoknak megfelelően.

Sógor Enikő leszögezte: a város a kormánytól, célzottan a tűzeset miatt krízishelyzetben levő családok helyzetének megoldására kapott pénzzel „nagyon szigorúan” el fog számolni.

A január 7-én kitört tűzvészben összesen húsz faépület égett le mintegy ezer négyzetméter felületen a csíksomlyói romatelepen. A károsultakat az Erőss Zsolt Arénában szállásolta el az önkormányzat, akik közül mintegy százan azóta is a sportcsarnokban élik mindennapjaikat.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?