Majdnem teljesen leégett a csíksomlyói romatelep – a helyszínen jártunk

 

Hatalmas lángok csaptak fel csütörtök este nyolc óra után a Csíkszeredához tartozó Csíksomlyó főként romák lakta részén. A tűz gyorsan terjedt, a hivatásos tűzoltók és az önkéntes egységek órákon keresztül küzdöttek lángokkal.

A családok próbálták menteni a menthetőt, sok kisgyermek hiányos öltözetben, mezítláb, pokrócokba burkolózva, sírva menekült a telepről. Az állattartók kiengedték az istállókból, ólakból a lovakat, a disznókat. Utóbbiak a környéken kószáltak, míg a lovak a város forgalmasabb részére is bejutottak.

Fotók: Farkas Endre

A segítség ugyan gyorsan érkezett, azonban a tűzoltók nehezen tudtak megbirkózni a lángokkal. Gyorsan terjedt a tűz egyik épületről a másikra. Nemcsak a romák által épített lakásnak használt viskók és istállók kerültek veszélybe, hanem a közelben található masszívabb házak is.

A tűzoltóknak este tíz óra után sikerült a lángok terjedését megfékezniük. A Somlyó-patakból is szivattyúztak vizet, azonban a már égő épületek oltásával így is tovább küzdöttek, mire teljesen sikerült eloltani. 

Csíkszereda lakossága a közösségi oldalakon hamar összefogott, hogy takarókkal, meleg teával, élelmiszerrel és ruhaneművel segítse a bajba jutott családokat. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Ion Proca prefektus is kiszállt a helyszínre, a közhivatalok munkatársai szintén kivették a részüket a segítségnyújtásból.

Korodi Attila polgármester bejelentette, hogy a város autóbuszokat biztosít a családok számára, akiket a kifűtött Erőss Zsolt Arénába és a Márton Áron Főgimnázium mögött található sportcsarnokba szállítanak.

Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség szóvivője egyelőre annyit közölt, hogy a tűznek nem voltak áldozatai. A lángok keletkezésének okát még vizsgálják.

FRISSÍTÉS: A tűzoltósági szóvivő este 11 órakor közölte, hogy húsz faépület égett le mintegy ezer négyzetméter felületen. Ekkor a helyszínen négy tűzoltóegység harcolt még mindig a lángokkal. A hivatásosok segítségére sietett a csíkcsicsói, a csíkpálfalvi, a csíkszépvízi, és a csíkszentkirályi önkéntes tűzoltóalakulat is.

Lángokban áll a csíksomlyói Somlyó utca.

Közzétette: Maszol.ro – 2021. január 7., csütörtök
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?