Csíksomlyói tűzkárosultak: magyarországi példákat hívna segítségül a városvezetés

Egyelőre nem történt jelentős előrelépés a csíkszeredai Erőss Zsolt Sportarénában elhelyezett csíksomlyói tűzkárosult roma családok helyzetének megoldásában. Néhány család ugyan elköltözött, ám továbbra is több mint százan élik mindennapjaikat a sportcsarnokban. Magyarországi példák nyomán is keresi a megoldást a város vezetése.

Újabb három roma család költözött el a napokban az Erőss Zsolt Arénából, ahová azt követően költöztek be, hogy január 7-én tűz ütött ki a csíksomlyói romatelepen. A sportcsarnokban továbbra is mintegy száz személy él, akik lakhatására mindeddig nem sikerült megoldást találni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A csíkszeredai városvezetés ideiglenes konténerlakások elhelyezésével, majd szociális rendszerben működtetett bérlakások építésével enyhítene a helyzeten, ám ez egy hosszú folyamat, amely számos bürokratikus buktatót rejt – tájékoztatta a Maszolt Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere. A tűzkárosultakkal mindeközben folytatódnak a különböző, felzárkózást elősegítő programok.

A napokban a mélyszegénységet és a roma helyzet kezelését fókuszba helyező tapasztalatszerző látogatáson vett részt Magyarországon Sógor Enikő. A városvezető megismerkedett a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) tevékenységével, az anyaországban működő jó példákkal.

Mint az elöljáró elmondta: a csíksomlyói tűzkárosult roma családok, valamint a szegénységben élő nem roma családok helyzetének megoldása érdekében igyekeznek minden olyan jó tapasztalatot megismerni, amely átültethető a hazai gyakorlatba. Ennek érdekében vették fel a kapcsolatot a TEF szakembereivel és tettek látogatást Magyarországon az elmúlt héten. Az utazás célja az volt, hogy megismerjék a magyarországi mélyszegénységi és roma integrációs programok fontosabb elemeit, eredményeit, valamint feltérképezzék azokat a lehetőségeket, amelyek segíthetnek a csíkszeredai roma helyzet kezelésében – részletezte az alpolgármester.

„Találkoztam Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárral, akivel ismertettem a csíkszeredai látogatása óta eltelt időszak megvalósításait. A beszélgetésünk során felmerült három, a roma helyzet kezelésére fókuszáló munkapont létrehozása is” – emelte ki Sógor Enikő. Az elöljáró felkereste a Nógrád megyei Nagybárkányt, ahol az ottani Jelenlét pont ház tevékenységével ismerkedett a működtető Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival.

Szakemberekre is szükség van

Az alpolgármester ezen kívül megismerkedhetett a miskolci TEF „házgyár” működésével, valamint megtekinthette Boldogkőújfaluban az ott készült első kész házát. „ A Biztos kezdet ház 0-3 éves gyerekek és az édesanyjuk számára biztosít programokat. Emellett épül a következő hasonló épület kifejezetten felnőttek számára. Ez a tevékenység többféle lehetőséget jelenthet számunkra is. El tudjuk képzelni a Magyarországon folyó képzésekbe bekapcsolódást és gyakorlati tapasztalatszerzést az ottani szakemberek munkájában való bekapcsolódási lehetőséggel, de elképzelhető a különböző képzési programok Csíkszeredában való lefuttatása is” – számolt be Sógor Enikő.A szerző felvétele

A városvezető részletesen megismerkedhetett ezekben a napokban a TEF tevékenységeivel, példákat láthatott a piaci igények szerint kialakított termelési lehetőségekre, valamint az önkormányzati cégen keresztül alkalmazott hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatására. Felvetődött ugyanakkor szociális munkások Csíkszeredában zajló képzési lehetősége is – emelte ki Sógor Enikő.

Több reális lehetőség van, amelyeket meg kell vizsgálni, hogy mire lenne ténylegesen a leginkább szükség. Az biztos, hogy a szakemberképzés mindenképpen elengedhetetlen. Sok jól működő példát láttunk, ám helyi diagnosztika nélkül nem szabad kész mintákat átvenni. A jól működő felzárkóztató programok megtekintése valamint ezek törvényi hátterének megismerése azért fontos, hogy tapasztalataink mentén konkrét javaslatokat tudjunk megfogalmazni a hazai törvényhozás szintjén a hatékonyabb felzárkóztató politikák kidolgozása érdekében” – összegzett Csíkszereda alpolgármestere.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?